Poslednjih nekoliko dana Grčka je ponovo aktuelna. Nažalost, zbog loših vesti koje nam stižu. Umesto da sa radošću pakujemo kofere, ovo leto biće nešto drugačije.

Za sve one koji su kao i ja zaljubljeni u ovu mediteransku zemlju, te vesti znače nepovratno srušene snove. Konkretno za mene, izgubljenu šansu da tokom leta upoznam još jedno od preko hiljadu grčkih ostrva.

Kako da zamislim leto a da mi dobrodošlicu ne poželi vijorenje plavo-bele zastave. Hej, pa to je zastava koju bih prepoznala medju stotine drugih dok leprša na blagom egejskom povetarcu.

Grcka zastava

Kako se zamišlja leto bez najčarobnijih morskih gradića koje moje oči videše? Bez njihovih popločanih ulica sa šarenim suvenirnicama i mirisom bugenvilija.

Grčka Paros

Šta može da zameni šetnju tim istim ulicama dok iz taverni dopiru opojni zvuci grčke muzike?

Šta to menja zalazak sunca na Santoriniju?
….ili jonsko plavetnilo od koga bole oči ali uranjamo u njega sa neopisivom srećom?
….bogatu istoriju kolevke evropske civilizacije?
….šetnju tlom kojim su koračali grčki bogovi i helenski filozofi?
….i na kraju šta je zamena za srdačne domaćine?
Ništa. Nemojmo se zavaravati.
Nigde more nije tako tirkizno a voda prozirna kao na Kritu. Nigde gradovi nisu toliko beli kao na Kikladima a ljudi predusretljivi kao svuda u Grčkoj.

Grčka ostrvo Hrisi
Krit – ostrvo Hrisi

Mogla bih u nedogled da najbrajam razloge zašto joj se iznova i iznova vraćamo, ali magiju osetiš tek kad kročiš na njeno tlo.
Grci toliko vole svoju domovinu da imaju i reč za stanje u kom se nalaze kada su van nje – ksenitiá. Taj izraz se odnosi na gubitak rodne zemlje.
Pitam se da li postoji izraz da opiše nostalgiju koju danas osećamo svi mi koji Grčku doživljavamo kao druga domovinu?

Grčka Santorini
Santorini – Oja

Do sad sam videla osam grčkih ostrva, verujte da je svako od njih kao stvoreno za filmske kulise. Nestvarno samo po sebi. Mnoga ostrva su svojom lepotom privukla holivudske producente, a njihovi krajolici poslužili za scenografije kultnih ostvarenja. Setite se samo Kefalonije u filmu Mandolina kapetana Korelija, Skijatosa i Skopelosa u mjuziklu Mama Mia ili Krita u Grku Zorbi.

Kefalonija Fiskadro
Kefalonija – Fiskadro

Ne bih mogla da odlučim koje od tih osam je najlepše, ali znam koje je najdraže. Siros. Ovde sam imala priliku da vidim kako jedno ostrvo u eri masovnog turizma može da zadrži autentičnost. Neostvarena želja mi je da vidim Rodos i Kefaloniju. Rodos je bio u planu za ovo leto, ali kako stvari stoje, sačekaće neko bolje vreme.  

Siros
Siros – Ermoupoli

Ovaj tekst jeste posvećen Grčkoj, ali ne mogu da je odvojim od preostale dve države u koje sam bezuslovno zaljubljena.
Italija, Španija i Grčka za mene predstavljaju sveto trojstvo Mediterana. Ne zna se koja od ove tri zemlje ima bogatiju istoriju, lepšu prirodu i gradove, a čiji narod ima veće srce.
Kako god i kad god, videćemo se mi još. Vreme je na našoj strani, kilometri su savladivi, ali i spuštene rampe.

Leave a Comment on Zašto se iznova vraćamo u Grčku?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *