Trst je grad i luka na severu Italije. Zahvaljujući poziciji između Romanskih, Germanskih i Slovenskih naroda može se pohvaliti burnom istorijom i bogatim kulturnim nasleđem.

Trst je oduvek slovio za važan trgovački centar, te stoga ne čudi zašto je kroz istoriju bio sinonim za dobru kupovinu. Međutim, ako uzmemo u obzir da je pored Beča, Praga i Budimpešte vekovima bio najznačajniji grad Habzburške monarhije i da je padao u ruke raznih osvajača, jasno je da vas ni u turističkom pogledu neće razočarati. Jer, kako bi? Može li se lepše zamisliti subotnje popodne od šetnje ulicama nekog italijanskog grada i ispijanja kapućina na obali mora. 

Trst

U Italiji sam boravila više puta, obišla preko 10 gradova, ali verovali ili ne nikada nisam bila u Trstu. Vest da se Italija nakon pune dve godine ponovo otvorila za turističke posete bio je nedvosmislen znak da je došlo vreme da se Trst i ja, najzad, upoznamo. 

O Trstu sam slušala mnogo. Uglavnom, u kontekstu da je bio „šoping raj“ za nas iz bivše Jugoslavije. Da se vratimo na period od pre par decenija kada u Srbiji nismo imali priliku da kupujemo robu poznatih svetskih brendova pa se u velike kupovine dolazilo baš ovde. Sećam se pripovedanja starijih o tome kako su vozom uveče kretali uz Beograda, pa u odlasku skrivali novac od carine, a u povratku robu. Ujutru bi se od železničke stanice u Trstu ka Ponte Rosu sjurila rulja Jugoslovena željnih dobrog pazara. To se sada promenilo, roba koja se ovde nudi više nije ekskluziva za nas, ali je običaj kupovine u Trstu duboko ukorenjen u našoj svesti. 

Opšte informacije

Trst je glavni i najveći grad italijanske pokrajine Friuli Venecija Đulija. Nalazi se na poluostrvu Istra i predstavlja najznačajniju luku na Jadranskom moru.

Prvo što ćete zapaziti kada dođete ovde jeste da se arhitektura umnogome razlikuje od tipične italijanske. Razlog leži u činjenici da je u periodu 1382-1919. godine Trst bio pod upravom Habzburške monarhije, a da je u sastav Italije ušao 1963. godine. Tek poneka kuća sa zelenim žaluzinama stoji kao podsetnik da ste u Italiji. Urbanizacija grada je izvršena pod upravom Marije Terezije a po ugledu na Beč. Kraljica je dala nalog da glavne ulice moraju biti široke i seći se pod pravim uglom, dok zgrade ne smeju biti više od tri sprata.

Trst arhitektura
Arhitektura Trsta

Prednost Trsta je u tome što se sve znamenitosti, izuzev dvorca Miramare, nalaze u centru i možete ih običi pešice. Trgovi se nadovezuju jedan na drugi. 

Ukoliko planirate jednonevni izlet ili kraće zadržavanje, u nastavku teksta pročitajte koja mesta ne bi trebalo da propustite. 

TRG UJEDINJENJA ITALIJE 

Najveći primorski trg Evrope i verovatno najprepoznatljiviji motiv sa turističkih razglednica Trsta. Sa tri strane je okružen važnim gradskim institucijama, dok je sa četvrte široko otvoren prema moru. 

U središtu se nalazi Fontana četiri kontinenta gde su, tada poznati, kontinenti predstavljeni životinjama. Konj simboliše Evropu, kamila Aziju, lav Afriku a krokodil obe Amerike, Australija u to vreme još nije bila otkrivena. Skulptura žene raširenih ruku na fontani svedoči o tome da je Trst kroz istoriju rado dočekivao putnike iz svih delova sveta.

Trst Trg ujedinjenja Italije
Trg Ujedinjenja Italije

PONTE ROSO

Po mom mišljenju Ponte Roso je najneobičniji trg Trsta zbog kanala Grande koji duboko zalazi u kopno. Kanal je napravljen za vreme Mletačke republike sa idejom da u njega uplovljavaju brodovi jer je u 18. veku ovde bila pijaca. Danas je kanal Grande premošćen na tri mesta, mostovima Ponte Verdi, Ponte Roso i Ponte Bjanko. Kanal okružuju i u njegovoj vodi se ogledaju impresivne građevine poput palata Karcioti i Gopčević. Palata Gopčević je izgrađena po ugledu na Duždevu palatu u Veneciji, bila je u vlasništvu brodovlasnika srpskog porekla Spiridona Gopčevića, da bi je početkom 20. veka pretvorili u Pozorišni muzej. Biće vam zanimljivo da na njenoj fasadi vidite statue Kosovke devojke, kneza Lazara, kneginje Milice i Miloša Obilića. 

Palata Gopčević

U pročelju trga smeštena je katolička crkva Svetog Antonija, neoklasična građevina s polovine 19. veka. Odmah pored nje je i pravoslavna crkva Svetog Spiridona, izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu donacijama istaknutih srpskih trgovaca. Spolja je ukrašena belim mermerom iz Toskane i pozlaćenim mozaicima iz Murana, ali je i unutrašnjost podjednako impresivna.

Trg Ponte Roso sa crkvom Svetog Antonija

BERZANSKI TRG – Piazza della Borsa

Trg Borsa oduvek je predstavljao ekonomski centar Trsta. Za njegov današnji izgled zaslužan je arhitekta Antonio Molari. Trgom dominira Palazzo Della Borsa Vecchia (nekadašnja zgrada berze) u kojoj je danas sedište privredne i trgovačke komore. Palata je izgrađena u antičkom stilu sa četiri stuba koja simbolizuju četiri kontinenta. 

Trst Borsa trg
Trg Borsa

Ispred palate je Neptunova fontana posvećena rimskom bogu mora i zaštitniku moreplovaca kao i najstariji gradski spomenik – statua Leopolda I Habzburga iz 1673. godine. Trg je okružen mnoštvom restorana i prodavnica. 

Neptunova fontana

RIVA DEL MANDRAKIO 

Riva Mandrakio je uređeno gradsko šetalište uz Jadransko more. Kada se sa trga Ujedinjene Italije spustite do obale nailazite na bronzane skulpture ratnika i švalja koje simbolizuju prohujala vremena. Na Rivi se, za ljubitelje muzeja nalaze Pomorski muzej (sa brodovima i umetničkim predmetima) i Muzej Rivotela (savremena umetnost), ali i samo šetnja uz zvuke talasa je prelep doživljaj.

Trst riva del Mandrakio
Riva del Mandrakio

Ako želite da iz ptičje perspektive uživate u pogledu na grad, samo nastavite Rivom Mandrakio na istok i put će vas odvesti do…

SVETIONIK LANTERNA – nalazi se, logično, u luci i sa njega se pruža najlepša panorama grada i pogled na Tršćanski zaliv. Ulaz je besplatan, samo što je do vrha potrebno savladati uzak i mračan tunel sa mnooogo stepenica, ali verujte da vredi truda. Pogled odozgo na grad sa jedne i more sa druge je izvanredan. 

Trst svetionik
Pogled na Trst sa svetionika

DVORAC MIRAMARE 

Grad bez problema možete obići pešice, ali do nekih atrakcija ipak morate uzeti taksi ili koristiti gradski prevoz. Do dvorca Miramare vozu autobus broj 6, staje kod marketa Pam (pored železničke stanice). Karte kupujete na trafici, pojedinačna košta 1,35€ i važi 1h. 

Trst Dvorac Miramare
Dvorac Miramare

Dvorac Miramare je atrakcija koju nikako ne smete propustiti kad dođete u Trst. Sagrađen je krajem 19. veka za nadvojvodu Maksimilijana Habzburškog i njegovu ženu Šarlotu od Belgije. Nalazi se na litici na samoj obali mora a okružen je sa 22 hektara raskošnog vrta.

Trst Miramare
Kompleks oko dvorca

Kao što to obično biva, svaki dvorac krije i neku ljubavnu priču. Naime, Šarlota i Maksimilijan su ovde svili svoje porodično gnezdo i živeli u njemu svega 4 godine. Nadvojvoda zatim prihvata titulu cara Meksika, mada se Šarlota oštro protivila odlasku, on na kraju odlazi i tamo tragično strada. Šarlota je još neko vreme provela u dvorcu, ali je psihički obolela i ubrzo biva vraćena u Belgiju. 

Nakon Drugog svetskog rata dvorac je pripao Italiji i pretvoren je u muzej u kom se i dan danas mogu videti autentični predmeti iz života ovo dvoje supružnika.

Osim pomenutog dvorca nadomak Trsta može se obići najveća turistička pećina Grota Gigante ili kupati na plaži Sistiana. U zavisnosti od raspoloživog vremena možete planirati obilazak ove regije. 

Burna istorija ovog dela Italije uticala je i na gastronomsku ponudu koja je miks italijanske i srednjoevropske kuhinje. Tako da ćete uz tipične italijanske specijalitete (pastu, picu, dželato) nailaziti na krofne, Saher tortu i kobasice. Trst vazi za grad gde se pije najbolja kafa u Italiji, što ne čudi s obzirom na to da su najpre u njegovu luku stizale nove vrste kafe. Najbolji kafići i restorani nalaze se na potezu od Trga Borsa preko Trga Ujedinjenja Italije do ulice Torino, ali imajte u vidu da većina radi dvokratno. Ono što ne bi trebalo nijedan sladokusac da propusti je sladoled ili kako ga Italijani zovu đelato. Čini mi se da onako kremaste niko drugi na svetu ne pravi.

Trst
Jadransko more

U Trstu će svaki gost dobiti ono po šta je došao. Sa stanovišta turiste Trst je mnogo više od šopinga, dok je sa stanovišta kupoholičara Trst pre svega Meka za kupovinu, pa tek onda sve ostalo. I to mi je sasvim u redu. Na svakome od nas je da izabere šta je to što od ovog grada želi da dobije. 

 

Leave a Comment on Trst – šta obići za jedan dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *