Primarni cilj našeg zimskog putovanja u Francusku bio je Kolmar, međutim, nisam mogla zamisliti da propustim obilazak Strazbura koji je udaljen svega 70 kilometara. Distanca između dva grada vozom se prelazi za pola sata. Vozovi su tačni, pouzdani i veliki broj ljudi ih svakodnevno koristi. Cena karte po osobi po pravcu varira od 5 do 15 evra. Dan ranije smo na sajtu Omio našli karte za 5€ i izgovora nije bilo. Sutradan smo se ranom zorom uputili ka Kolmarovom „starijem bratu“, kako ga od milošte zovu. 

Strazbur
Strazbur

Strazbur je glavni i najveći grad regije Alzas. Iako sedmi po veličini u Francuskoj, po značaju je odmah posle Pariza. Ovde su smeštene brojne institucije EU kao što su Savet Evrope, Evropski sud za ljudska prava, Evropski parlament.
Osim što je uz Brisel druga prestonica Evrope, Strazbur zovu i „prestonicom Božića“ jer je jedan od najlepše okićenih gradova za vreme novogodišnjih praznika. Budući da smo došli polovinom januara, zakasnili smo da se u to uverimo, zatekli smo radnike kako skidaju ogromnu jelku sa trga Kleber. Tek ponegde se mogla uočiti zaostala božićna dekoracija, čisto da nam zagolica maštu kako grad izgleda u decembru.

Zaostala dekoracija

Naziv Strazbur je nemačkog porekla i znači „grad na raskršću“. On to uistinu jeste. S obzirom na to da je blizu francusko-nemačke granice oduvek je bio most između dve kulture. Retko ćete čuti da se meštani izjašnjavaju kao Francuzi ili Nemci, obično za sebe govore da su Alzašani.
Strazbur broji tek nešto manje od 300.000 duša, ali je njegov značaj (ekonomski, politički i obrazovni) nemerljiv. Nosi titulu i Evropskog univerzitetskog centra, skoro petinu stanovnika čine studenti iz svih krajeva sveta. Na fakultetu za umetnost i društvene nauke, verovali ili ne, nastava se izvodi na 25 jezika.

Strazbur
Ulice Strazbura

Ranije sam na spomen njegovog imena, zbog institucija čije je sedište, verovala da je u pitanju hladan i neromantičan grad. O kako sam se samo prevarila!
Ovo je grad sa dva lica, jedno je moderno francusko, drugo tradicionalno alzaško. Udaljena svega nekoliko minuta hoda jedno od drugog, ostavljaju pečat u ličnoj karti Strazbura. Neverovatan mi je taj prelaz iz elegantnog, kosmopolitskog u romantični deo sa popločanim ulicama i drvenim kućama.

Moderniji deo grada
Strazbur
Tradicionalna alzaška arhitektura

ZNAMENITOSTI STRAZBURA

Grad u kome je ponikao protestantizam i iz kog rode nikada ne odlaze, simbol je francuske kulture i nemačke uređenosti.
Svakom gostu nudi pregršt zanimljivih sadržaja. Većina atrakcija smeštena je u istorijskom jezgru, na ostrvu Grand Il, koje je pod zaštitom UNESCO. Centralna zona je ogromna, možete šetati satima i imaćete utisak da niste sve videli.
Imajući u vidu da smo u njemu proveli jedan dan, trudili smo se (koliko je bilo izvodljivo sa detetom koje neće da šeta) da vidimo većinu znamenitosti.

NOTR DAM 

Strazburška katedrala dominira panoramom grada, sa masivnim tornjem visokim 142 metra vidljiva je iz svih delova Alzaške ravnice. Ovo remek delo gotičke umetnosti iz 15. veka. izgrađeno je od ružičastog peščara sa planine Vogezi. Sa tornja se pruža prelep pogled, ali je potrebno savladati preko 330 stepenika do vrha.

Strazbur
Toranj katedrale – dominira panoramom

Za Notr Dam je Pol Klode rekao da je poput „anđela koji lebdi iznad grada“. A po nekom nepisanom pravilu, gde je anđeo tu je i đavo. U slučaju ove bogomolje u pričama koje se ispredaju o njoj. Kažu da kad je đavo čuo da je podignuta najlepša katedrala na svetu, dojahao je na svom konju da se uveri u to. Videvši je u punom sjaju razljutio se i pobegao ostavivši konja, koji od tada galopira oko katedrale u nadi da će se njegov gospodar vratiti. Taj galop izaziva vetar koji neprestano duva.
Mi smo naše razgledanje grada započeli upravo od Notr Dama. Grandiozna je, kako spolja tako i iznutra. Spojna fasada sa stotinama figura ostavila nas je bez daha. Što se huka vetra tiče, nismo ga čuli ni osetili.

Strazbur Notr Dam
Detalji na spoljnoj fasadi

Malo je poznato da se Strazbur smatra kolevkom protestantizma. Naime, Martin Luter je početkom 16. veka upravo na vrata ove katedrale postavio svoje teze i izrazio bunt protiv katoličke crkve. To je bio uvod u raslojavanje koje je usledilo.

ČETVRT MALA FRANCUSKA

Stari deo grada sa lavirintom kanala i tipičnom alzaškom arhitekturom. Simpatične šarene kuće potiču iz 16. i 17. veka. U njima su nekada živeli ribari, kožari i mlinari, a danas su tu restorani, suvenirnice i turisti koji se upiru da uhvate što bolji kadar ove fotogenične četvrti.

Strazbur mala francuska

TRG KLEBER – biću iskrena i reći da na nas nije ostavio neki utisak, padala je kiša a ogromnu jelku su baš tog dana raskitili. U datom trenutku mi se učinio nekako ogoljen, sušta suprotnost šarenilu koje sam viđala na prazničnim fotografijama. 

PALATA ROHAN – poznata i pod imenom „mali Versaj“, tokom 18. veka bila je rezidencija biskupskih prinčeva iz porodice Rohan, danas su u njoj smeštena tri muzeja: Arheološki, Muzej likovne i Muzej dekorativne umetnosti. U strazburškim muzejima možete videti retka dela poznatih umetnika kao što su Renoar, Mone, Pikaso, Rubens i drugi.

PAVLOVA CRKVA – neogotička građevina na špicu rečnog ostrva jedna je od najslikanijih građevina Strazbura.

Ulice Male Francuske

Ako vas put slučajno ili namerno nanese u ovaj deo Evrope nemojte propustiti Strazbur. Mi smo, nažalost, ovde proveli svega nekoliko sati. To je dovoljno da se na prvi pogled zaljubimo ali nedovoljno da ga istražimo kako dolikuje. Lično verujem da je najbolje vreme za posetu u decembru kada se održava božićni vašar ili u letnjim mesecima, kada zelenilo i cveće udahnu dušu kanalima i trgovima. Kako god, ova metropola je itekako vredna vašeg vremena i pažnje.
Do neke sledeće destinacije, pozdravljam vas.

Leave a Comment on Strazbur – metropola sa dušom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *