Ukoliko u narednom periodu planirate da se uputite u Egipat, ovo su informacije koje vam mogu biti od koristi i koje bih volela da sam, pre polaska, mogla pročitati sažete na jednom mestu.

• Zvanična valuta je egipatska funta (LE) ali se može plaćati i u dolarima i evrima. Odnos evro-funta je 1:19.

Egipat se, iako leži istočnije, nalazi u istoj vremenskoj zoni kao Srbija. Mrak pada već oko 18h a sviće oko 04:30h. Kupanje u moru i bazenima je dozvoljeno do 18h, nakon toga vojska patrolira plažom i čuva je.

Voda sa česme nije za piće!  Bakteriološki je ispravna ali sadrži neke minerale na koje mi nismo navikli pa se preporučuje samo za tuširanje. Za sve se koristi flaširana. Voće i povrće pre konzumiranja treba dobro oprati jer se zemljište navodnjava vodom iz Nila. Svakodnevno vam u sobu dostavljaju po 2-3 flaše, a po hotelima postoje i automati gde možete dopuniti.

Internet postoji u lobiju hotela, ali zbog velikog broja korisnika nije preterano brz pa je najbolje na aerodromu kupiti internet karticu (mi smo uzeli orange, 16gb za 9 € i nismo sve potrošili).

Taksisti će kao i kod nas pokušati da vas nasamare i naplate više. Prethodno se informišite kolika je realna cena za vašu rutu i ne odstupajte ni evro. Negodovaće tokom vožnje ali će vas rado voziti i trljati ruke. Obično se dogovara iznos za vožnju u dva smera. Pola plaćate kad stignete na odredište a ostatak po povratku u hotel.

Bezbednosna situacija u letovalištima je mirna ali se turistima savetuje da slede uputstva.  Izbegavati masovna okupljanja, demonstracije, naročito biti oprezan u blizini vladinih i religioznih objekata zbog eventualnih terorističkih napada. Ne preporučuju se ekskurzije u pogranične oblasti sa Libijom, Sudanom jer postoji mogućnost otmice.

Zdravstvena situacija je zadovoljavajuća, nema zaraznih bolesti pa vakcinacija nije neophodna. Zdravstveno osiguranje sa kovid pokrićem je obavezno. Bez toga vas neće pustiti u avion. Važno je znati da u hotelima postoje klinike i doktor, ali isto tako imajte u vidu da alergije, ginekolog i zubar nisu pokriveni osiguranjem.

Zakonom je zabranjeno iznositi bilo koju zivotinju iz mora. Kontrole na aerodromu su rigorozne, pa savetujem da ne pokušavate da prenesete korale ili školjke kako ne biste sebe doveli u neprijatnu situaciju.

Bakšiš je nešto što se u Egiptu podrazumeva ukoliko ste zadovoljni uslugom (a bićete, bez ikakve sumnje).

• Što se oblačenja tiče ne postoje strogo definisana pravila već samo smernice. Na hotelskim plažama se nose kupaći kostimi, ali je u restoran i lobi poželjno dolaziti pristojno odeven. Prilikom napuštanja hotelskog kompleksa voditi računa o odevanju. Naročito se odnosi na ženski deo populacije (bez golih ramena, dubokih dekoltea, kratkih haljina i šortseva).

I za kraj, ne zaboravite da ponesete dobro raspoloženje i neće biti teško da se pridržavate navedenih pravila. 

Stojim vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i nedoumice. Možete me kontaktirati putem društvenih mreža ili mejla. 

Ukoliko vam se tekst dopao i mislite da su saveti korisni, slobodno podelite sa svojim prijateljima.

Egipat vazne informacije

 

2 komentara na Šta treba da znate ukoliko putujete u Egipat?

2 Replies to “Šta treba da znate ukoliko putujete u Egipat?”

 1. Pozdrav,

  Baš sam htjela postaviti još nekoliko pitanja pošto uskoro putujem u Egipat i ne znam stvarno više šta da ponesem od garderobe i kako se odjenuti za koji izlet (šta se smije, šta se ne smije).

  Zanima me kako se smije obući za večeru u hotelu? Jesu dozvoljene kratke haljine, kratke hlače, otvorene cipele (jer svuda je drugačije).

  Jeli uredu nositi kraću majicu, pošto su hlače ionako duboke i idu iznad pupka, pa ta kratka majica taman dodiruje hlače, a malo se nekad povuče gore pa se vidi malo leđa ili trbuh, ali ne puno.

  Izvan hotela, npr. safari, dali smijem ići u kratkim hlačama? Pošto piše da se izvan hotela ne smije izlaziti u kratkim hlačama pa mi ništa nije jasno.

  Također sam pročitala dosta toga da se ne smiju nositi u Luxor, piramide ništa kratko a na internetu samo to vidim, da su žene baš izazovno obučene.

  Molim savjete za garderobu jer ni sama više ne znam šta da ponesem a da nije opet puno.

  Hvala unaprijed,

  Lijepi pozdrav,

  Martina

  1. Draga Marina,
   Što se hotela tiče ne postoji utvrđen dress code, ali nije poželjno ići u kupaćem. Za safari nešto što pokriva kožu da ne izgorite, a za Luksor samo udobno, ne nešto previše provokativno. U svakom slučaju bezbednost u Egiptu je na visokom nivou.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *