Ako u jednoj rečenici treba opisati kakva je Slovenija, rekla bih da je istovremeno alpska i primorska, srednjoevropska i balkanska država. Od svega pomalo, savršen spoj, naizgled, nespojivog.

Iako sam znala da je Slovenija prelepa, do sada nam se, izuzev u tranzitu, putevi nisu ukrštali. Godinama je, nepravedno, bila zapostavljana na mojoj putničkoj mapi. Zato sam ove jeseni rešila sam da to ispravim, uplativši putovanje preko agencije Travelino. Vikend aranžman sa jednim noćenjem podrazumeva subotnji obilazak Ljubljane, dok je nedelja rezervisana za Bled i Bohinj. Da budem iskrena, Slovenija zahteva mnogo više od dva dana ali nam poslovne obaveze nisu dozvoljavale više. Pošto je u vreme pandemije sve neizvesno, potrebno je informisati se o uslovima ulaska. Tada je bilo aktuelno da se može ući ako ste kompletno vakcinisani, posedujete zeleni sertifikat o preležanoj bolesti ili neki od testova (PCR test – ne stariji od 72 sata ili antigenski – ne stariji od 48 sati).

LJUBLJANA

Moj prvi susret sa Slovenijom u maglovito subotnje jutro bio je susret sa Ljubljanom. Dočekali su nas oblaci koji su vrlo brzo mesto ustupili suncu, dajući joj šansu da nam se prikaže u najboljem svetlu.

Slovenija Ljubljana
Ljubljana

Prestonica Slovenije je, iako broji tek oko 300000 stanovnika, prava mala metropola. To mi je postalo jasno čim sam kročila na njene ulice, otmene i aristokratske. Retko koji grad ove veličine nudi toliko sadržaja kao što je slučaj sa Ljubljanom. Naseljena od davnina, kroz burnu istoriju nosila je nekoliko imena: Emona, Laibah, Lubiana. Krajem XIX veka zadesio ju je strahovit zemljotres. Nove zgrade projektovane su u art nuovo stilu, tako da je sadašnja arhitektura kombinacija baroka i ovog pravca.

Ljubljanski grad 

Simbol glavnog grada i atrakcija koja se ne propušta je Ljubljanski grad – srednjovekovni zamak smešten na brdu Grajska planota, nedaleko od centra. Kažu da tvrđava datira iz XI veka, a današnji izgled dobija tokom XV.

Ljubljana Ljubljanski grad
Ljubljanski grad – ulaz u kompleks

Prvobitno je kompleks imao odbrambenu ulogu, zatim je bio sedište gospodara Kranjske, vojna bolnica i zatvor, a danas predstavlja važan kulturno-istorijski spomenik koji krasi grb Ljubljane.
Do njega se dolazi na dva načina, prvi je uspinjačom od Lutkarskog pozorišta, a drugi pešice. Povratna karta uspinjačom košta 4 € (u jednom smeru – 2,2€). Sama vožnja traje par minuta, dok će vam pešice trebati oko 15 minuta. Strmo je sa dosta zavoja, ali ne i naporno. Put ide kroz šumicu, a staza je lepo obeležena.

Zidine Ljubljanskog grada

U samom dvorcu ima pregršt sadržaja. Postoje vođene ture na kojima možete saznati nešto o slovenačkoj istoriji, videti Lutkarski muzej, Erazmovu kulu, kapelu Sv. Đorđa ili naprosto uživati u pogledu sa tvrđave.
Dvorište kompleksa je prava oaza mira gde se tokom godine održavaju razne kulturne manifestacije (izložbe, koncerti, festivali) i venčanja, a ugođaj upotpunjuju zvuci muzike.

Ljubljanski grad

Šta videti u Ljubljani?

Uz Ljubljanski grad, osobenost slovenačke prestonice jesu i njeni trgovi, stecišta lokalaca i turista, epicentri svih važnih kulturnih i političkih zbivanja. Najznačajniji su: Prešernov, Mestni, Kongresni, Vodnikov, Gornji i trg Ćirila i Metodija.

Prešernov trg – centralni gradski trg, mesto gde se okupljaju turisti i meštani i gde se održavaju razne manifestacije. Trgom dominira crveno zdanje Franjevačke crkve iz XVII veka i spomenik najvećem slovenačkom književniku Francu Prešernu.
Od ovog trga smo započeli naše razgledanje Ljubljane, put nas je dalje vodio preko Ljubljanice, Tromostovja i Stritarjeve ulice do drugog najvažnijeg trga – Mestnog.

Prešernov trg

Mestni trg – sa gradskom kućom i baroknom fontanom „tri reke“ okružuju zgrade pastelnih fasada. Fontana potiče iz XVIII veka, a figure simbolizuju tri reke Kranjske pokrajine: Ljubljanicu, Savu i Krku.

Ljubljana mestni trg
Mestni trg i fontana „Tri reke“

Na njega se ka istoku nadovezuje trg Ćirila i Metodija sa katedralom Svetog Nikole, a ka zapadu pešačka ulica sa prelepim fasadama, koja vodi do Gornjeg trga.

Slovenija trg Ćirila i Metodija
Trg Ćirila i Metodija
Slovenija Gornji trg
Gornji trg

Ljubljanski mostovi

Lična karta Ljubljane i nešto bez čega je ne mogu zamisliti jesu reka Ljubljanica i njeni mostovi. Grad ima mnoštvo mostova a svaki krije drugačiju priču. Ono što je Lančani most za Budimpeštu, to su Zmajski i Tromostovje za Ljubljanu.
Najlepši i najneobičniji most Ljubljane Tromostovje delo je čuvenog slovenačkog arhitekte Jože Plečnika. Od davnina je na ovom mestu postojao most, prvobitno drveni, zatim u XIX veku kameni, da bi pod palicom Plečnika tridesetih godina XX veka dodata još dva. Tromostovje čine tri kamena mosta koje krasi venecijanska ograda. Srednji je u prošlosti služio za vozila, sporedna dva za pešake, a danas su sva tri mosta pešačka. Odakle god da dolazite i gde god da se uputite preći ćete ga bezbroj puta.

Slovenija Tromostovje
Tromostovje

Zmajski – je prvi asfaltni most u Sloveniji čija je izgradnja počela 1900. a završena 1907. godine. Svoju popularnost i ime duguje bronzanim statuama zmajeva koje su postavljene na sve 4 strane mosta. Zmaj se, inače, nalazi na grbu grada i čest je motiv na suvenirima.
Kakve veze ima zmaj sa Ljubljanom? Prema legendi, grčke mitske junake Argonaute, ovde je napalo čudovište iz jezera. Teškom mukom su uspeli da ga savladaju, a vremenom čudovište dobija naziv „Ljubljanski zmaj“ i postaje simbol slovenačke prestonice.

Zmajski most

Mesarski je najmlađi most u Ljubljani, specifičan po bronzanim statuama Adama i Eve, Satira i Prometeja, ali i katancima kojima zaljubljeni zaključavaju svoju ljubav. S njega se pruža prelep pogled na Tromostovje, katedralu Svetog Nikole i Ljubljanski grad, naročito u sumrak.

Slovenija mesarski most
Pogled sa Mesarskog mosta

Čevljarski – ime nosi po obućarskim radnjama koje su na njemu nasledile mesarske jer su ove zbog epidemije izmeštene na drugo mesto. Rekonstruisan je pre tridesetak godina ali zbog stubova izgledao staro i antički.
Riblja brv – mesto je odakle nastaju najlepše fotografije sa kadrovima Franjevačke crkve, Tromostovja i Ljubljanice. Poznat je pod nazivom Minimalistički, zbog svog dizajna čiji je cilj bio da ne upada u oči posetilaca i ne naruši lepotu istorijskog centra grada. 

Slovenija mostovi
Most Riblja brv

Kažu da bi Ljubljanu trebalo doživeti i sa visine, ali i sa reke. Postoje organizovana krstarenja (cena 10 evra) ali smo to preskočile, primamljivije nam je bilo da samo šetamo uz Ljubljanicu.

Šetalište uz Ljubljanicu

Što se vidikovaca tiče, najbolji pogledi na grad su sa tvrđave Ljubljanskog grada, ali i sa zgrade Nebotičnik. Nebotičnik je soliter u Štefanovoj ulici, na čijem se poslednjem spratu nalazi kafić. Prednost ovog vidikovca je ta što sa njega možete uživati i u pogledu na Ljubljanski grad.

Slovenija vidikovci
Vidikovac sa tvrđave

Uz sve prethodno navedeno, jedna od stvari koja će vas u Ljubljani oduševiti jesu njene ulice. Čistoća i skladna arhitektura, zanimljivi izlozi suvenirnica i atmosfera koja na njima vlada. 

Slovenija ulice Ljubljane
Ulice Ljubljane

Šta probati u Sloveniji?

Da biste upoznali jedan narod i njegovu kulturu, neophodno je upoznati se i sa lokalnom kuhinjom. Grad je prepun restorana, kafića i barova gde možete zadovoljiti svoja čula i probati slovenačke specijalitete kao što su kranjska kobasica, kremšnita, kraški pršut, prekmurska gibanica i drugo. Mi smo za ručak, na preporuku lokalaca, izabrale nacionalni restoran Sokol (smešten na Mestnom trgu) i nismo se pokajale, hrana je izvrsna a cene pristupačne.

Slovenija hrana
Kranjska kobasica i junetina

PRIRODA SLOVENIJE

Biser prirode i prva asocijacija na Sloveniju jesu lednička jezera u podnožju Julijskih Alpa: Bled i Bohinj. Na prvi pogled i po načinu postanka slična, u suštini različita. Bled je mondensko mesto, Bohinj netaknuta priroda.

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero najveće je prirodno jezero Slovenije, leži na 525 metara nadmorske visine i nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Triglav. Veličanstven je osećaj stajati ispod Triglava, najvišeg vrha bivše nam države, svete planine za Slovence koja se nalazi i na zastavi. Njegovo ime, u tesnoj je vezi sa slovenskim božanstvom koje je imalo tri glave, jer se i sama planina sastoji od tri vrha.

Slovenija Triglav
Pogled na Triglav

Jezero je protočno, u njega se uliva reka Savica a ističe Jezernica. Ako ste ljubitelj divlje prirode Bohinj će biti po vašoj meri. Kažu da kad se nadjete ovde kasnite za svetom bar jedan dan, zapravo, silaskom sa autoputa ulazite u vremensku mašinu koja vas vraća u neko drugo vreme, gde ste sa prirodom na ti.
Osim nestvarnom prirodom ovo područje obavijeno je velom misterije i legendi. Prema jednoj, kada je Bog delio zemlju ljudima zaboravio je na malu skupinu koja je živela skromno i nije tražila ništa posebno, zato je Bog odlučio da taj narod nagradi najlepšom prirodom.

Bohinjsko jezero

Pored netaknute prirode, savršeno čiste vode, simbol Bohinja su i crkva Svetog Jovana Krstitelja i kameni – Đavolji most. U pomenutoj crkvi, čija se starost ne može pouzdano utvrditi, verovali ili ne, nalazi se freska na kojoj su oslikani đavo i anđeo sa kandžama. U vreme naše posete bila je zatvorena tako da nismo imale priliku da se uverimo u priču koju smo čule od vodiča. Verovatno freska ima veze sa imenom mosta i legendom koja se prenosi. Priča se da su seljani nekoliko puta na ovom mestu gradili most koji bi se misteriozno noću rušio. Sve dok se jednog dana đavo nije ponudio da podigne most, ali da zauzvrat dobije prvu dušu koja pređe preko njega. Dogovor je pao, ali su meštani nadmudrili đavola pustivši psa da prvi pređe most. Dušu psa je uzeo, a most je ostao do današnjih dana.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja i most

Uz samu obalu se nalazi i statua Zlatotroga, mitskog bića za koje se veruje da živi na padinama Julijskih Alpa i čuva stanovnike Bohinjske doline.

Slovenija Bohinj
Statua Zlatotroga

 Na Bohinjskom jezeru često je boravila čuvena književnica Agata Kristi, medjutim, nikada o njemu nije pisala u svojim knjigama, govorila je kako je previše lepo da bi se na njemu dogodilo ubistvo. Kada prvi put dodjete shvatićete značenje njenih reči, lepotu Bohinja teško je rečima opisati, mora se svim čulima doživeti.

Turistički vikend aranžman se radi u kombinaciji sa posetom Bledu i na Bohinj se svrati na sat i po. Iskreno, to je malo vremena, ja sam se posle pet minuta zaljubila i poželela da tu ostanemo ceo dan. Koliko god vremena da imate neće biti dovoljno jer Bohinj nudi brojne aktivnosti kao što su šetnja oko jezera, vožnja čamca, ronjenje, ribolov, planinarenje. U naselju Utce koje je na suprotnoj obali u odnosu na Ribčev Laz (mesto gde se parkiraju turistički autobusi) postoji uspinjača koja vodi do vrha Vogel, to sam ostavila za drugi put kad mu se vratim na duže od par sati.

Bledsko jezero

Prirodno ostrvo sa crkvom na sredini Bledskog jezera najprepoznatljiviji je motiv Slovenije u svetu. Ovaj bajkoviti krajolik smešten je na 475 metara nadmorske visine, okružen šumovitim Julijskim Alpima predstavlja najlepše planinsko letovalište ovog dela Evrope.

Bledsko jezero je školski primer kako se bez narušavanja životne sredine može organizovati bogata turistička ponuda.

Slovenija Bled
Drveni čamac – pletna

Najupečatljiviji doživljaj za sve nas bila je vožnja pletnom (drvenim čamcem) do ostrva. Na jezeru nije dozvoljena vožnja motornih čamaca (visok nivo ekološke svesti Slovenaca i briga o prirodi za svaku su pohvalu) morate se osloniti na jake ruke i spretnost veslača pletni. U nekim momentima našem veslaču je bila potrebna nadljudska snaga da bi savladao vetar koji duva upravno na čamac. Tih pola sata vožnje do ostrva i još toliko nazad nešto je što se pamti. Mirna tirkizna voda, sunčevi zraci kupaju obrise okolnih planina i tišina koju prekidaju samo povremeni zaveslaji. Jednom rečju definicija raja.

Bledsko jezero

Što se ostrva tiče, to je jedino prirodno ostrvo u celoj Sloveniji, njime dominira crkva Svete Marije do koje vodi 99 stepenika. Prema legendi dug i srećan brak mladencima je zagarantovan ako mladoženja, uoči svadbe, mladu iznese na rukama uz svih 99 stepenika.

Slovenija Bled
Bledsko ostrvo

Osim sa vode, Bled treba doživiti i sa visine. Najlepši pogled imaćete ako se popnete do Bledskog zamka ili prošetate do nekog od brojnih vidikovaca duž obale. Blejski zamak izgrađen je na steni koja se visoko diže iznad površine vode, tu vekovima stoji i motri na okolinu, kao nemi svedok lepote i čuvar istorije.

Slovenija bledski zamak
Bledski zamak

Pošto smo se provozale čamcem, obišle ostrvce i crkvu, popele se do Bledskog zamka ostala nam je samo jedna stvar, da u hotelu „Park“ probamo čuvenu blejsku kremšnitu – krempitu. To je jedina prava krempita, pravi se po originalnom receptu koji se čuva u strogoj tajnosti. Cena za jedno parče je 4,7€, opšti utisak: dobra je ali me nije oduševila, možda zato što nisam neki ljubitelj tog kolača (ali probati se mora).

Pogled sa Bledskog zamka na jezero

Nakon što sam u njoj provela dva dana, slobodno mogu da kažem da Slovenija s pravom ima reputaciju uređene države izuzetnih prirodnih odlika. Kada jednom dodjete u Sloveniju, jedino je sigurno da će vam se uvući pod kožu i da ćete poželeti da joj se vratite.

Leave a Comment on Slovenija – zemlja nestvarne prirode

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *