Stara kuća plavih prozora, okružena šumom ponosno stoji visoko na brdu. Iz nje se pruža pogled na plavo grčko more. Čujem zrikavce ali mi se čini da mogu da osetim i miris borovine dok se uz taktove ABBE prašnjavim putem približava auto….zvuči poznato?
O da, to su Sporadi, zelenilo u beskrajnom egejskom plavetnilu.

Ovo mi je najupečatljivija scena iz filma „Mama Mia“. Od momenta kada sam gledala prvi deo, u meni se rodila želja da obiđem mesta koja su poslužila kao scenografija. Upravo ovaj holivudski hit je i doprineo popularnosti Skijatosa i Skopelosa, dovodeći im reke turista.
Dobrodošli na biser Sporada – Skijatos, zeleno ostrvo prošarano zlatnim plažama u čijem središtu blista elegantni glavni grad. Ostrvo koje me na prvi pogled nije oborilo s nogu kao neka druga u Grčkoj, ali jeste svojim šarmom učinilo da poželim da mu se u budućnosti vratim. 

Ulice Skijatosa

 

Osnovne informacije 

Skijatos se nalazi u Egejskom moru i uz Skopelos, Alonisos i Skiros čini ostrvsku grupu Sporadi.

Iako malih dimenzija ono je najrazvijenije i najkosmopolitskije iz pomenute grupacije. Skijatos je i najzapadnije ostrvo, pozicionirano na svega dva kilometra od grčkog kopna. Zahvata površinu od 50 km2  i broji oko 6000 stanovnika, od kojih je 80% nastanjeno u glavnom gradu.

Skijatos Sporadi

 

Senka Atosa

Ime potiče od grčke reči SKIA što u prevodu znači senka. Prema legendi, kada sunce ujutru izađe, planina Atos na Halkidikiju baca senku čak do Skijatosa. Otuda i naziv Skijatos, kao senka Atosa.
Prema nekim izvorima prvi stanovnici su došli sa ostrva Evia, da bi nešto kasnije prvi grad osnovali doseljenici iz Trakije. Tokom istorije Skijatos je bio pod vlašću raznih zavojevača (Atinjana, Spartanaca, Rimljana i Turaka). Do pre jednog veka narod sa ovog ostrva je bio nadaleko poznat po gradnji brodova i barki od drveta. Danas je ova grana zamrla jer je primat preuzeo turizam.

 

Kako do Skijatosa?

Skijatos je od Beograda udaljen oko 900 km.
Nema direktne avio linije, ali preko leta postoje čarter letovi. Za nešto više od sat vremena sleće se na jednu od najkraćih pista na svetu. Iz tog razloga se za letove do Skijatosa uzimaju samo iskusni piloti. Sletanje aviona je atrakcija i za putnike u avionu, ali i za brojne turiste koji se okupe na plaži Ksanemos i čekaju avion koji preleti tik iznad njihovih glava pre nego što dotakne pistu. Mi smo to propustile ali neki naši turisti su išli i kažu da je sjajan doživljaj. Verujem da jeste. Avion se spušta ka vama i čini se da će svakog momenta da vas zbriše sa lica zemlje. Ako ne možemo do Kariba i ostrva Sent Martin za taj ugođaj, možemo na Skijatos. Potrebno je da se na sajtu aerodroma informišete o redu sletanja kako se ne biste načekali.

Sletanje aviona na aerodrom na Skijatosu

Na Skijatos se može i kopnenim putem. Busom ili sopstvenim kolima stižete do luke Volos gde se ukrcavate na trajekt koji vas vodi do ostrvske luke. Ovo je bez sumnje lepši način za prvi susret sa njim. Nakon dva i po sata plovidbe sačeka vas mali mediteranski raj, zeleno šumovito ostrvo u sred mora i beli grad.

Skijatos luka

 

Gde odsesti?

Jedino veće naselje je glavni grad. Ostalo su manja mestašca oko plaža, obično sa nekoliko taverni, marketom i apartmanima.
Prilikom donošenja odluke gde odsesti, dobro se informišite i odlučite da li ste za mirniji odmor ili želite da budete u centru zbivanja. Smeštaj oko plaža obično rezervišu porodice sa decom i stariji ljudi.
Ja svakako preporučujem grad Skijatos jer nudi bezbroj mogućnosti.

Skijatos glavni grad
Glavni grad

Ostrvo je odlično povezano gradskim prevozom. Autobusi na svakih 15 minuta, kreću iz luke i voze do plaže Kukunarija, koja je i poslednja stanica. Svaka stanica vodi do neke plaže. Na vama je da izaberete gde ćete izaći. Važno je znati da u sezoni bude gužva i možete biti prinuđeni da sačekate sledeći. Postoje i taksi brodići koji na svakih sat vremena iz glavne luke voze do najvećih plaža, tako da zaista nema potrebe za iznajmljivanjem automobila.

 

Grad Skijatos

Glavni grad je ukras ovog šumovitog ostrva. Ništa lepše nego kad mu se približavate s mora, pa vas dočekaju nanizane bele kuće crvenih krovova koje se kaskadno spuštaju ka pristaništu i promenadi.

Skijatos luka
Pogled na grad sa pučine

Na brdu iznad luke beli se zvonik crkve Agios Nikolaos i kula sa satom. To mi je drugo najdraže mesto u gradu. Odavde se preko dana pruža najlepša panorama grada, a noću kad centar vrvi od ljudi imate priliku da ga posmatrate u tišini.

Skijatos hora
Stari grad Hora

Najstariji deo grada je Hora i karakterišu ga uske ulice sa bezbroj slikovitih taverni, suvenirnica i radnji sa rukotvorinama.

Šareni izlozi suvenirnica

Glavna ulica se zove Papadiamanti, po velikom pesniku Aleksandrosu Papadiamantisu koji je rodjen ovde. U ulici se nalazi i njegova kuća, danas pretvorena u muzej sa zanimljivom postavkom predmeta iz života slavnog pesnika. U svako doba dana vrvi od turista koji se slivaju ka luci i šetalištu.
Od ulice Papadijamanti odvaja se čitav splet romantičnih ulica koje mame da ih istražite. Prozori i vrata su naročito živopisni a balkoni i zidovi prekriveni bugenvilijama, kampanulom i drugim puzavicama.

Tipična kuća na Skijatosu

Zlatara Pan – najslikanije mesto u starom gradu

Neretko ćete u popodnevnim časovima šetajući naići na meštane koji sede ispred svojih kuća, ne obraćajući mnogo pažnje na turiste. Iako je turizam glavna privredna grana i izvor prihoda, njihov svet ne staje zbog turista. Grci su ponosan narod i drže do svojih potreba. To sam najviše osetila na ostrvu Siros.
Da biste na pravi način upoznali grad predlažem da jedan dan izdvojite samo za njega. Zbog nešto lošijeg vremena mi smo imale tu sreću da mu posvetimo ceo dan i natenane ga istražimo.

Ako ste ljubitelj noćnog provoda, ovde ga sigurno neće manjkati. Duž šetališta uz more smenjuju se restorani, kafići i klubovi. Među našim turistima naročito su popularni kafići Rock and Roll i Jasmine, smešteni na uzvišenju sa odličnim pogledom na staru luku i ostrvo Burzi. Medjutim, ja preferiram neke mirnije i autentičnije poput ovih:

Kafići na Skijatosu

Živopisni kafići

Priču o glavnom gradu zaokružiću sa najdražim mestom na Skijatosu. U pitanju je minijaturno ostrvo Burzi, smešteno izmedju stare i nove luke.

Skijatos Burzi
Ostrvo Burzi

Nekada je služilo kao odbrambeni zid o čemu svedoče ostaci tvrđave Svetog Đorđa, a danas se ovde nalaze kulturni centar i predivan restoran u hladu borova. 

Skijatos Burzi
Pogled na grad sa Burzija

Na Burziju sam provela najlepše trenutke celog letovanja. S njega nosim uspomene na večeri ispunjene tišinom, dok posmatram Mesec i njegove zlatne niti kako se prelivaju u vodi.
Oskar Vajld lepo reče „Ko ne može biti srećan sa slobodom, knjigama, cvećem i mesečinom?“ Ja bih na sve ovo dodala i more. Zaista, ko ne oseti istinsku sreću dok na mesečini gleda u pučinu?

Skijatos mesecina

 

Plaže 

Plaže su definitivno adut broj jedan ovog ostrva. Zašto? Pa iz prostog razloga jer ih je na maloj površini čak 66. Da, dobro ste pročitali, 66. Skijatos ima pitomu prirodu i svaka uvala je jedna plaža. Naravno, da se razumemo, ovde ne očekujte jonsku boju vode jer je u Egejskom moru nećete dobiti. I nemojte porediti Lefkadu i Kefaloniju sa Skijatosom, da se ne biste razočarali. To je bila i moja greška, koje sam postala svesna tek nakon izvesnog vremena. Mesec dana ranije obilazila sam Kiklade (Siros, Santorini, Paros i Mikonos) a godinu pre, Lefkadu. Jednostavno ta ostrva nisu za poređenje.
Skijatos nema plaže kao Krit ili Lefkada a glavni grad je bleda kopija kikladskih. 
Međutim, Skijatos je ušuškano malo ostrvo kod koga Bogovi nisu štedeli. Nagradili su ga bujnom vegetacijom i brojnim plažama.

U tome je i čar Grčke, ona je toliko lepa i raznovrsna da se možete diviti različitim stvarima na malom prostoru.
Da se vratimo na plaže. Deset dana je malo da biste obišli sve, zato predlažem da procenite šta bi najviše zadovoljilo vaše afinitete i u skladu sa tim napravite plan.
S obzirom da je ostrvo odlično povezano gradskim prevozom, u jednom danu možete kombinovati po dve plaže.
U tekstu sam opisala nekoliko najpoznatijih koje, kako kažu, ne bi trebalo zaobići.

Lalarija je simbol ostrva i bez dileme najlepša plaža na Skijatosu. Do nje se može doći samo brodom i to pod uslovom da su vremenske prilike pogodne, da je more mirno i bez talasa. U sezoni to nije nikakav problem, ali već krajem avgusta i početkom septembra može da se desi pokoji kišni dan da pokvari planove. Dakle ako je vremenska prognoza povoljna, ne čekajte nista već u nekoj lokalnoj agenciji uplatite izlet. I da, možete se i cenkati za cenu izleta.
Što se same plaže tiče, ona je nešto najbliže predivnim jonskim plažama.

Skiatos Lalaria

Beli šljunak, tirkizna boja vode i Tripia Petra (stena u obliku luka) su prve asocijacije na Lalariju. To je ujedno i najčešći motiv na razglednicama sa ovog ostrva. Važno je da znate da je potpuno divlja i da se pripremite, na njoj nema taverni, suncobrana, ali ni prirodnog hlada.

Lalaria Skijatos

Lalaria

Lalarija

Kukunarija je po mnogima jedna od najlepših plaža ne samo Skijatosa, nego cele Grčke. Šta god pročitali i čuli, jeste lepo uređena ali prosto nije najlepša. Možda sam preoštra u oceni ali po mom mišljenju je na 3-4 mestu na Skijatosu, iza plaža Lalarija, Eli i Mandraki.
Plaža Kukunarija sa jezerom Strofili se nalazi u zaštićenom području ostrva. U zaleđu je prostrana borova šuma po kojoj je i dobila naziv (koukounaris na grčkom jeziku znači borova šišarka). Vrlo često se ovde mogu sresti crni labudovi koji nastanjuju jezero ali prošetaju do plaže gde poziraju turistima.
Svakako je nemojte zaobići, sitan pesak zlatne boje, kristalna voda i prirodni hlad dovoljan su razlog da na njoj provedete ceo dan. 

Skijatos Kukunaria
Kukunarija

Elia i Mandraki su divlje plaže na zapadnoj strani. Posle Lalarije ostavile su najjači utisak na nas. Od svih pomenutih njih dve su najnepristupačnije, ali nemojte da vas to obeshrabri. Izlazi se na stanici 23 i pešači kroz borovu šumu parka Mandraki nekih pola sata.

Plaža mandraki
Plaža Mandraki

Kada najzad stignete, dočekaju vas netaknuta priroda, zlatni pesak i tirkizno more. Na njima ćete izbeći gužvu, postoji samo jedan bar, nekoliko suncobrana. I mir, povremeno narušen hukom talasa koji se lome o obalu.

Elia beach
Plaža Elia

Vromolimnos se nalazi na južnoj strani ostrva i za nju se izlazi na stanici broj 13. Naziv u prevodu znači Prljavo jezero (po jezeru koje je nekada postojalo na ovom mestu). Ime nema nikakve veze sa plažom, koja je divno uredjena sa kristalno čistom vodom. Preko dana je idealna za opuštanje ali već od popodnevnih časova počinju žurke u barovima.

Banana nosi ovo ime zbog svog oblika i boje peska. Zahvaljujući brojnim sadržajima veoma je atraktivna kod mlađe populacije. Osim po danonoćnim žurkama poznata je i po zalasku sunca. Nalazi se na najzapadnijoj tački ostrva, u blizini poslednje stanice broj 26 i plaže Kukunarija.

Megali Amos se nalazi na samom obodu glavnog grada (stanica broj 5). Tipična gradska plaža, uska i duga oko 2 kilometra sa kombinacijom peska i šljunka i čistom vodom. Mi smo se kupali na njoj prvog i poslednjeg dana boravka.

Megali Amos
Megali Amos

Trulos je u blizini stanice broj 20 i predstavlja mirnu plažu rezervisanu za porodični odmor. Ime je dobila po steni Trulos koja leži naspram naselja u moru. Ovde se nalazi i taverna Troulos. Čuvena je po tome što, počev od 1975. godine svake srede organizuje grčko veče gde možete uživati u grčkoj muzici i hrani.

Agia Eleni važi za plažu sa najlepšim zalascima sunca na Skijatosu. Nalazi se u malenoj uvali koju okružuje šuma borova s pogledom na planinu Pelion. Ime je dobila po istoimenoj crkvi u blizini, a do nje se dolazi laganom desetominutnom šetnjom od stanice broj 25.

Manje poznate ali ne i manje lepe su još Ambelakija, Ksanemos, Kanapica, Marata, Krifi Amos, Kastro, Kolios itd.

 

Izleti sa ostrva

Na Skijatosu ćete naići na široku ponudu izleta. Pitanje je za koje se odlučiti, a ovo su najčešći u ponudi lokalnih agencija:
Sea and Sun“ – podrazumeva plovidbu oko ostrva, pa je to i najlepši način da upoznate Skijatos. Iz luke se kreće na sever, svraća na plažu Lalarija, zatim do ostataka starog grada Kastra i plaže Aselinos, pa se plovi duž zapadne obale bez zaustavljanja sve do ostrva Tsugrije. Nismo bile na ovom izletu ali kažu da je izuzetan.

Na krstarenju

Izlet do Skopelosa i Alonisosa – obuhvata izlet do oba ostrva u jednom danu. Postoji i varijanta da se ide na svako ostrvo zasebno što je bolja opcija ako želite bolje da ih upoznate. Mi smo bile na Skopelosu i malo je reći da smo zaljubljene u njega. Neću mnogo da pišem o njemu jer zaslužuje ceo tekst na blogu.

Glavni grad Skopelosa

Putevima Mama mie – za sve ljubitelje ovog filma predstavlja pravo zadovoljstvo. Ujutru se malim brodom kreće iz luke i uz taktove muzike iz filma plovi do Skopelosa. Obilaze se plaže i mesta na kojima su snimani kadrovi ovog svetski popularnog mjuzikla.

Stena sa crkvom iz filma

Sve gore navedeno je vredno vašeg vremena, ali…Ako bih morala da izdvojim tri stvari koje su na mene ostavile najjači utisak, bile bi to plaža Lalarija, ostrvo Burzi i celodnevno lutanje po ulicama glavnog grada. I naravno, “Mamma Mia“. Sve u vezi tog filma mi se čini bajkovitim, pa verujem da će i vaš ugođaj činiti lepšim. Imajte u vidu da su to Grci dobro unovčili, pa se pripremite na nešto više cene (30-40%) u odnosu na kontinentalnu Grčku i pojedina ostrva. Skoro da je u rangu sa najpopularnijim kikladskim ostrvima. To je sa moje tačke gledišta jedina mana, jeste lepo ali je i precenjeno. 
Pretpostavljam da vam tekst neće mnogo koristiti tokom ove godine, osim da oni koji su već bili evociraju uspomene, a oni koji nisu isplaniraju putovanje.
Nadamo se da će sledeće godine biti prilike da natenane istražujemo i Skijatos, ali i mnoga druga grčka ostrva.
Do sledećeg teksta šaljem vam veliki pozdrav.

 

4 komentara na Skijatos – zeleni biser Egeja

4 Replies to “Skijatos – zeleni biser Egeja”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *