Sigurna sam da ste nemali broj puta susreli sa mišlju da je letovanje na Kipru skupo i rezervisano isključivo za turiste sa dubljim džepom.

Biću iskrena i reći da sam i sama donedavno tako razmišljala. Budući da sam profesor geografije koji mašta o tome da poseti mnoge destinacije, počela sam da se informišem i tražim povoljne varijante da otputujem tamo gde sam zamislila. Kipar je moje 14. posećeno ostrvo u Mediteranu. Za pristojan novac obišla sam najlepša ostrva Evrope: Majorku, Ibicu, Siciliju, Krit, Mikonos, Santorini, Rodos i druga.

Zato sa vama u ovom tekstu delim kako vas letovanje na Kipru može koštati manje nego u Egiptu, Turskoj ili na Rodosu. U nastavku izdvajam tri ključna koraka u organizaciji putovanja koja su primenjiva za bilo koju destinaciju.

Kipru

 1. POVOLJNE AVIO KARTE

Svaka destinacija do koje postoji direktna avio linija može da izađe dosta jeftinije u samostalnoj režiji u odnosu na cenu koju vam ponudi agencija.

Iz Beograda do Larnake postoji direktna linija, nekoliko puta nedeljno lete Air Serbia i Wizz Air. Cene karata variraju, naročito u sezoni, ali je neko pravilo da su noćni letovi jeftiniji. Mi smo leteli sa kompanijom Air Serbia i povratne karte, mesec dana ranije, platili 157 evra po osobi. Doplatili smo samo za jedan veliki kofer oko 50 evra. Kada putujete sa Wizz Air, u cenu karte uračunat je samo ručni prtljag (torba, ranac ili kofer dimenzija 40*30*20), dok je kod Air Serbia fleksibilnije, te sa sobom možete poneti manji kofer koji staje u pregrade iznad sedišta i ručnu torbu.

Let Beograd-Larnaka traje 2 sata i 20 minuta.

Veoma često avio kompanije se promovišu dajući dodatne popuste za karte (nekada za svoj rođendan, a nekada nasumičnim danima daju 20 posto). Takođe, članstvo u programima lojalnosti može obezbediti još povoljnije cene karata. Toliko je mogućnosti, na vama je samo da ih istražite.

2. SMEŠTAJ 

Druga stavka na kojoj možete uštedeti jeste hotel. Preporučujem da hotel kontaktirate direktno jer ćete dobiti popust u odnosu na cenu koja stoji na booking-u.

SAVET: izlistajte hotele koji vam cenovno i po lokaciji odgovaraju, nađite njihov kontakt na sajtu i pišite, neki će odgovoriti.

Pisala sam na 7-8 adresa, dva hotela su odgovorila i uspela sam da dogovorim cenu koja je bila 25% niža od one preko booking-a.

Na kraju, uvek vam ostaje booking a postoje i apartmani koji mogu biti prilično povoljni. Najpopularnija i turistički najrazvijenija regija na Kipru je Famagusta pa se najveći broj gostiju odlučije za smeštaj u Aja Napi i okolini. Imajte u vidu da su hoteli na obali prilično skupi i ako biste da uštedite, tražite opcije koje nisu direktno na plaži.

Kipru

3. PREVOZ DO I OD AERODROMA 

TRANSFER od aerodroma do hotela možete unapred dogovoriti (mnogi hoteli imaju u ponudi i transfer) a možete i na licu mesta uzeti taksi ili autobus. Ako vam je let noćni, do krajnje destinacije morate taksijem, autobus 425 saobraća od 06:30 ujutru do 23:55 uveče.

SAVET: Dogovorite u avionu ili na izlazu da sa nekim ko ide u vašem pravcu podelite troškove taksija. Na Kipru postoje mali taksiji koji primaju 4 ili veliki za 7 osoba. Cena za vožnju od aerodroma u Larnaki do Aja Nape je 60 evra za mali taksi i 80 evra za veći i najvažnije, ne zaboravite da se cenkate. 😉

Što se tiče povratka na aerodrom, u Aja Napi možete dogovoriti da vas taksi preveze za 45 evra a možete koristiti i gradski prevoz. Linijom 711 ili međugradskim do Larnake i onda 425 do aerodroma.

KAKO UŠTEDETI NA DESTINACIJI?

Neću vas lagati i reći da je u pogledu vanpansionske potrošnje Kipar jeftina destinacija ali da postoje opcije za svačiji džep, postoje.

Najveće uštedu možete ostvariti ukoliko za obilazak plaža i gradova koristite gradski i međugradski prevoz koji je jako dobro organizovan. Regiju Famagusta pokrivaju unutagradski autobusi i cena karte je 1,5 evra, bez obzira na to da li idete jednu ili 15 stanica. Red vožnje za dve glavne linije (101 i 102) u regiji Aja Napa pogledajte OVDE.

Između većih gradova postoje međugradske linije (Intercity) i cene za povratne karte iznose:

Aja Napa – Larnaka = 7 evra

Aja Napa – Nikozija = 9 evra

Larnaka – Limasol = 7 evra

Limasol – Pafos = 7 evra

Komplet 2 ležaljke i suncobran su 7,5 evra, ta cena je unapred utvrđena i odnosi se na celo ostrvo. Plaže su vlasništvo opštine u kojoj se nalaze ali imajte u vidu da su neke delove zakupili hoteli i oni određuju cene ležaljki. Najbezbednije je da se smestite tamo gde su plavi suncobrani i ležaljke, ako biste da izbegnete neprijatnosti kad dodju da naplate.

Kipru plaza
Plaža Makronisos

Što se ishrane tiče, postoji veliki izbor restorana, skupih i pristupačnih a ispred svakog ima istaknut meni sa cenama. Tu su i marketi ali cene variraju, u zavisnosti od lokacije istih. U svakom slučaju izbor postoji na vama je da odaberete za koju ste opciju.

Nadam se da će vam gore navedeni saveti, pomoći prilikom organizovanja vašeg odmora iz snova na Kipru, za pristojne novce.

Leave a Comment on Saveti za organizaciju letovanja na Kipru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *