Santorini je najpopularnije i najfotogeničnije grčko ostrvo. Najprepoznatljivija slika Grčke u svetu upravo su crne vulkanske stene Santorinija sa plavo-belim kućama i beskrajno morsko plavetnilo u pozadini. Pravi prizor sa razglednice. 

Santorini

Kada bih pomislila na Santorini u glavi mi je bila slika plavo-belog raja. Godinama sam maštala o tome da bar jednom uživo vidim tu lepotu.
Pre dve godine želja mi se i ostvarila. Letovale smo na ostrvu Siros i usput obišle još tri kikladska ostrva. U cik zore isplovile smo iz luke Ermoupoli brodom kompanije Hellenic seaways i krenule put Santorinija.

Par sati plovidbe egejskim plavetnilom i ispred nas se ukazala kaldera sa belim kućama po obodu. Zakoračile smo na tlo Fire i otpočela je magija.

Oia

 

Kako je ostrvo Santorini dobilo ime?

Ime je dobilo od latinske reči Saint Irene (Sveta Irena) još za vreme mletačke vladavina. Ovo ime se ustalilo i danas je opšteprihvaćeno, ali ga Grci i dalje zovu Fira. U prošlosti se zvao još i Kaliste (Najlepši) i Strongili (Kružni). Po mom mišljenju, imena su bila odgovarajuća, naročito Kaliste.

 

Geografski položaj i odlike

Santorini je smešten na krajnjem jugu Egejskog mora, udaljen 144 km od Krita i 234 km od Atine. Pripada ostrvskoj grupi Kikladi i periferiji Južni Egej.
Ostrvo je vulkansko i kao takvo izrazito sušno i kamenito. Vegetacija je oskudna, od biljnih kultura najviše se gaje masline i vinova loza.
Klima je mediteranska, sa toplim i sušnim letima i kišnom sezonom koja traje od novembra do aprila. Medjutim, čak i za vreme zimskih meseci dosta je sunca.
Ostrvo nema nijednog izvora niti reke. Sva voda se uvozi. Ali, zato vina ima u izobilju. 
Za Santorini vole da kažu da ima više magaraca nego ljudi, više crkava nego kuća i više vina nego vode. Za prva dva još nisam sigurna.
U svakom slučaju, zaštitni znak ovog ostrva jesu i crkve, i magarci, i dobro vino. 

Crkva Agios Onufrios u Oji

Istorija Santorinija

Istoriju Santorinija obeležila je erupcija vulkana 1600 godine p.n.e. To je bila jedna od najjačih vulkanskih eksplozija u istoriji, jačine 50 nuklearnih bombi. Izazvala je niz zemljotresa koji su pokrenuli snažan cunami. Talasi visoki 80 metara potpuno su uništili naselja na severnoj obali Krita. Ovaj događaj je poslužio Platonu da napiše priču o Atlantidi. Postoje dve pretpostavke, prema prvoj Atlantida je bila na Santoriniju a prema drugoj, na Kritu.
Kako god, napredne civilizacije oba ostrva sravnjene su pomenutom eksplozijom.
Na mestu današnjeg Santorinija postojalo je ostrvo u obliku vulkanske kupe. Erupcijom je podeljeno na glavni deo, vulkan i ostrvo Tirasiju.

Pogled na potopljenu kalderu

Snažna eksplozija raznela je kupu, došlo je do urušavanja i stvaranja kaldere. Strme litice na kojima su izgrađeni najlepši gradovi zapravo su grotlo jednog od najmoćnijih vulkana ikada.
Brojne agencije nude izlet do kratera vulkana. Ekskurzija podrazumeva vožnju brodom i polučasovni uspon do vrha. Nažalost, zbog manjka vremena nismo imale priliku da odemo do vulkana. Pročitala sam da se u toku penjanja oseti toplota koju zemljište izračuje. Zato, ostavljam ovaj izlet za neki naredni put, da se u to i sama uverim.

Santorini danas

Zahvaljujući bajkovitim belim gradićima turizam je na Santoriniju poslednjih decenija procvetao. Po obodu kaldere izgrađeni su luksuzni hoteli sa bazenima, restorani i klubovi koji mame turiste pogledom od kog zastaje dah.

Hoteli sa bazenima duž kaldere

Do ovog ostrva se može doci na dva načina, avionom do aerodroma nadomak Kamarija ili brodom do malene luke podno glavnog grada Fire. Svakodnevno desetine luksuznih brodova uplovljavaju u pomenutu luku dovozeći turiste iz svih krajeva sveta.
Moja preporuka je brod. Ništa ne može da se uporedi sa osećajem kada sa pučine ugledate nešto što liči na crnu planinu snežnih vrhova.

Santorini sa pučine

Danas Santorini broji oko 13000 stanovnika, ali ga u toku godine poseti preko 2 miliona turista. To ga svrstava u sam vrh najposećenijih ostrva Mediterana.

Santorini fira
Tipičan detalj sa ostrva

Jedna od atrakcija Santorinija i nezaobilazan motiv na suvenirima jesu magarci. Vrlo često ćete se u uskim ulicama mimoilaziti sa njima dok na leđima nose turiste. Ovo je praksa koja mi se nimalo ne dopada. Smatram da je nehumano prema jadnoj životinji da po vrućini na leđima nosi teret od bar 60 kilograma.

Magarac kao prevozno sredstvo za turiste

Iako je ostrvo sinonim za turizam visokog nivoa, važno je znati da nije nedostupan prosečnom turisti iz Srbije. Cene su nešto više nego u kontinentalnom delu, ali pristupačne.
Dobro je povezano autobuskim linijama, tako da plaćanje ekskurzija u agencijama predstavlja bespotrebno rasipanje novca. Saobraćajna žila jeste glavni grad Fira. Odatle vozi pet linija, i to do Oje, Kamarija, Akrotorija, Perise i luke.
Ukoliko na raspolaganju imate više dana za Santorini predlažem da pored Fire i Oje, obiđete Imerovilji, nalazište Akrotiri, Kamari, Crvenu plažu i posetite krater vulkana.

 

Naselja na ostrvu

Fira je glavni i najveći grad smešten na samoj ivici kaldere. Duž kaldere vodi glavna ulica sa bezbroj restorana, barova, suvenirnica i zlatara. Uvek je pretrpana turistima koji se tiskaju u želji da upiju nestvarnu lepotu i snime najbolje kadrove.

Santorini fira
Ulica u Firi

Santorini fira

Santorini bar
Restorani sa pogledom

Zanimljivi ulazi u barove duž glavne ulice

Ovo mondensko mesto obiluje luksuznim hotelima sa bazenima na litici. Rezervisani su za goste sa dubokim džepom koji imaju privilegiju da se brčkaju sa pogledom na kalderu najmoćnijeg vulkana u istoriji.

Fira noću

Oja je po mom mišljenju najlepši grad na ostrvu. Nakon Fire mislila sam da će me teško nešto drugo oduševiti, ali sam se razuverila čim sam kročila na njene ulice.

Santorini oia

Sve što je u Firi belo, ovde je blještavije, ono što je plavo, ovde je plavlje. Ako zanemarimo horde turista, Oja je pravo mesto iz bajke.

Santorini oia
Čeka se čuveni zalazak

Poznata je kao mesto jednog od najlepših zalazak sunca na svetu. S obzirom na tu činjenicu, budite spremni da zauzmete mesto i strpljivo čekate po par sati kako biste prisustvovali tom fenomenu. Stotine turista će raditi to isto, i kada se oko 19h sunce spusti ispod horizonta, aplaudirati. Nije bilo lako, ali smo uspele da nadjemo dobru poziciju i priznajem da je to jedan od momenta koje ću pamtiti do kraja života.

Santorini oia

Santorini zalazak sunca

Santorini zalazak sunca
Zalazak sunca u Oji

Imerovilji je slikoviti gradić smešten na najvišoj tački kaldere, tik uz Firu. Za razliku od prva dva grada dosta je mirniji, ali u lepoti ne zaostaje za njima. Odličan je izbor za one koji žele da budu smešteni na kalderi ali izolovani od vreve ljudi.

Santorini
Pogled iz Imeroviljija na Firu

Pirgos je seoce u unutrašnjosti ostrva. Okruženo je vinogradima u kojima se proizvodi vino asiritiko. Sve je u znaku vina. Do njega se organizuju vinske rute jer je prepun vinarija, taverni i barova.

Kamari i Perisa predstavljaju tipična letovališta sa dugim šetalištem pored mora, duž kojeg su smešteni hoteli, restorani i kafići u kikladskom stilu. Ova dva mesta su i najbolji izbor za smeštaj, zbog toga što imaju plaže, za razliku od gradića na kalderi.

Kamari

Akrotiri se nalazi na jugozapadu ostrva i jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u čitavoj Grčkoj. Zovu ga još „grad duhova“ i „Egejska Pompeja“. Nakon erupcije vulkana 1600 godine p.n.e. grad je prekrila lava. Iskopavanjem nalazišta arheolozi su naišli na savršeno očuvane ulice, međutim, ljudski ostaci i vredne stvari nisu pronađeni. Pretpostavlja se da su stanovnici pobegli na Krit, jer je erupciji prethodio niz zemljotresa. Nezaobilazna je tačka za sve zaljubljenike u istoriju.

 

Plaže na Santoriniju

Santorini ima 69 km dugačku obalu. Njegove plaže su potpuno drugačije od onih na koje smo navikli u Grčkoj. Prekrivene su vulkanskim peskom crne, sive, crvene i bele boje.

Vulkansko kamenje na plaži

Smeštene su duž istočne i jugoistočne obale. Neke od najpoznatijih plaža su Kamari, Crvena, Bela, Perisa, Perivolos. 

Kamari plaža se prostire duž čitave promenade u istoimenom letovalištu i najposećenija je plaža ostrva. Posuta je crnim šljunkom i opremljena svim sadržajima neophodnim za zabavu i odmor.

Plaža u Kamariju

Perisa je uređena plaža koja se nadovezuje na Kamari, s tim da je razlika u tome što je prekrivena crnim peskom a ne šljunkom.
Crvena je uska šljunkovita plaža iznad koje se diže strma litica sa stenama crvene boje. Nalazi se u blizini Akrotorija i do nje se stiže kopnenim putem improvizovanim pešačkim stazama. Postoje i brodići za one koji nisu željni pešačenja po kamenju i vrućini.

Crvena plaža

Bela plaža se nalazi nedaleko od Crvene ali se do nje može doći samo vodenim putem. Sa svih strana je okružena stenama bele boje pa otuda i naziv. Brodovi za Belu plažu polaze iz Akrotorija a usput se svraća i na Crvenu, tako da turisti najčešće za jedan dan kombinuju obe plaže.
Kad se nadjete na ovom kikladskom ostrvu neće vam smetati činjenica da boja mora nije jonsko plava a pesak mlečno beo. Ovo je nešto drugačije od svega viđenog.
Sunčanje na ostacima lave, plivanje u kristalnoj vodi dok se iznad vas izdižu litice vulkana, svojevrstan je doživljaj na Santoriniju.

 

Destinacija za venčanja i medeni mesec

Legenda kaže „Ko se ovde spoji, nikada se neće rastaviti„, stoga ne čudi da je Santorini posle Las Vegasa najomiljenija svetska destinacija za venčanja. Vrlo je verovatno da ćete dok šetate ulicama Fire ili Oje naići na mladence koji poziraju trudeći se da fotograf uhvati najbolji kadar. 

Mlada pozira fotografu u Oji

Englezi prednjače kada je u pitanju sklapanje braka na Santoriniju, slede Amerikanci, Australijanci, ali i Kinezi i Japanci. Zanimljivo je da su njihova venčanja virtuelna jer zakoni Kine i Japana ne priznaju brakove sklopljene u inostranstvu. Upravo smo u toku večernje šetnje Ojom naišli na mladence iz Kine koji su strpljivo pozirali fotografu. 

Santorini predstavlja idiličnu scenografiju za romantična venčanja i najbolji izbor novopečenih mladenaca za prvo bračno putovanje. Zaista, zar u Evropi postoji mesto gde biste radije proveli medeni mesec nego ovde?

Sve boje Oje u sumrak

Bilo da ste Santorini izabrali kao odredište za letovanje ili dolazite na jednodnevni izlet, jedno je sigurno, njegova vanvremenska lepota će vas očarati.

Ukoliko ste ljubitelj grčkih ostrva, bacite pogled i na tekstove o Sirosu i Kritu. To su neka od ostrva sa kojih možete organizovati jednodnevnu posetu Santoriniju.

Nadam se da ste uživali u čitanju ovog teksta barem upola koliko sam ja uživala u njegovom pisanju. 

2 komentara na Santorini – ostrvo sa razglednice

2 Replies to “Santorini – ostrvo sa razglednice”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *