Vreme cvetanja sakure je period godine kada se u Zemlji izlazećeg sunca slavi lepota. 
Sakura predstavlja cvet japanske trešnje i simbolizuje lepotu, buđenje i prolaznost. Ovaj nežni cvet simbol je lepote žene, ali i života samuraja koji je upečatljiv i kratak. 

Prvi pupoljci sakure označavaju prekretnicu u životu Japanaca. Tada počinje proleće, školska godina za učenike a fiskalna za privrednike. 

Sakura

Cvetanje sakure za Japance predstavlja praznik koji oni zovu Hanami. U vreme praznika običaj je da se šeta po parkovima i da se ispod stabala organizuju piknici sa ciljem da se uživa u cvetu trešnje. Vrlo često čitave kompanije za svoje zaposlene organizuju druženja u prirodi.

Cvet trešnje vekovima je jedan od kulturnih simbola Japana. Medjutim to nije oduvek bio slučaj. U početku je Hanami bio posvećen cvetanju šljive ume koja cveta otprilike u isto vreme kada i trešnja. Uma je doneta iz Kine, pa je to i razlog zašto su Japanci, u želji da izgrade sopstveni identitet, bez kineskog uticaja, sa ume prešli na sakuru.

Tradicija divljenja cvetu trešnje prvobitno je bila rezervisana samo za povlašćene na carskom dvoru, da bi se ubrzo proširila na čitavu zemlju. Smatra se važnim kulturnim simbolom Japana počev od Hejan perioda (794.-1185.). 

Procenjuje da u ovoj zemlji danas ima više od 1,5 miliona stabala trešnje. Postoji više od 400 sorti sakure, koja u Japanu ima uglavnom dekorativnu funkciju. Stabla se ne gaje zbog ploda, već radi cveta. Japanci samo žele da uživaju u buđenju prirode, dive se mirisu i raskošnim krošnjama.

Cvetanje sakure predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija Japana. U proleće milioni turista pohrle u Zemlju izlazećeg sunca da bi uživali u ovom magičnom prizoru.
Cvetanje traje 7-10 dana i zavisi od regije zemlje. Počinje krajem februara na jugu, na Okinavi i Kjušu, u Tokiju i Kjotu trešnja cveta krajem marta, a na krajnjem severu, na Hokaidu tek krajem aprila.

Od pojave prvih pupoljaka pa do opadanja poslednjih latica sve je podređeno sakuri. Gradjani se svakodnevno putem televizije i interneta informišu o tome gde najviše cveta i gde mogu da proslave Hanami. 

Sakura

Organizuju se i posebne turističke ture do najrascvetalijih voćnjaka a vozovi koji prolaze duž reke Siris, gde je zasađeno 1200 stabala sakure, prepolove brzinu kako bi putnici mogli da se dive prizorima.

Poseban doživljaj predstavlja vožnja čamcima po rekama i veštačkim jezerima duž čijih obala su zasađena stabla sakure.

Sakura Hanami

Hanami se ne slavi samo danju. Uveče se pale svetiljke ispod rascvetalih stabala i druženje traje do duboko u noć.

Sakura Hanami

Da bi se tradicija održala stalno se sade nova stabla duž reka, aleja koja vode do hramova, po parkovima i svim javnim prostorima.

Sakura je duboko ukorenjena u svim segmentima života Japanaca.
Tokom Drugog svetskog rata korišćena je da kod japanskog naroda probudi nacionalizam i želju za borbom. Japanski vojnici su često na samoubilačke misije nosili grančice trešnje a krila aviona oslikavali cvetovima. Državni vrh je u to vreme širio propagandu da opadanje cvetova sakure zapravo predstavlja duše palih ratnika. 
Čak je i prva kamikazna podjedinica nosila naziv Yamazakura (drvo trešnje). 

Danas su cvetovi trešnje dosta komercijalizovani i nalaze se svuda. Česti su motivi na poštanskim markama, kovanicama, posuđu, suvenirima, kimonu i drugoj robi široke potrošnje.
Osim ploda jestivi su i cvet i list, s tim da lišće japanske trešnje sadrži supstancu kumarin koja je otrovna u većim dozama, tako da se ne preporučuje konzumiranje veće količine.
Postoji običaj da mladenci za sreću u braku popiju čaj od latica sakure. 

Veruje se da zbog lepote i kratkog trajanja cveta trešnje, sakura simboliše slabost i prolaznost života. Stoga, treba da uživamo u svakom trenutku koji nam je dodeljen. To je „mono no aware“ japanska svest o prolaznosti.

Sakura

Takođe se povezuje sa srećom i uspehom, pa u narodu postoji izreka „kitto sakura saku yo“ što u bukvalnom prevodu znači „sakura će cvetati“. Ova izreka se koristi kada nekome hoćemo da poželimo sreću. 

Sakura cvet trešnje

Ukoliko vam se dopao tekst, podelite sa prijateljima. Priču o buđenju Beograda nakon dvomesečnog karantina pročitajte ovde

1 komentar na Sakura – svest o prolaznosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *