Poslednjih nekoliko meseci vrlo aktuelna tema jeste bezbednost putovanja  u doba pandemije. Uglavnom su se ljudi podelili u dva tabora. One koji žele da putuju jer se time stiče privid normalnosti u ovoj, teškoj, godini za ceo svet, i druge koji, iz straha, na to i ne pomišljaju. Mogu da razumem obe grupe. Nije lako izboriti se sa sopstvenim strahom, a još je teže nositi se sa pritiscima okoline. Opet, putovanja za mnoge ljude predstavljaju duhovnu potrebu. Ne mogu da zamislim sebe da ceo život provedem u jednom gradu, da svake godine letujem u istoj državi (mestu) i protraćim dragoceno vreme koje mi je dato ne upoznavši druge zemlje, gradove, ljude i njihovu kulturu. Korona je promenila milione planova, uticala na sve privredne grane i izmenila sliku sveta koji poznajemo.

Pandemije

Od samog početka pandemije, nijednog trenutka nisam dovodila u pitanje želju i spremnost da odem na letovanje sa jednogodišnjom bebom. Jedan za drugim, nizali su se problemi druge vrste. Muž nije mogao da dobije odmor, drugarice su iz straha odustajale od letovanja, sve države koje su dolazile u obzir, za naše građane su zatvarale granice. A ja sam želela na more. Prošao je jul, zagazili smo u avgust, i sestra i ja odlučujemo da nam treba odmor i da ćemo ići bilo gde. Nismo imale mnogo izbora i između Turske i Egipta, odlučujemo se za Egipat. Dve žene sa bebom, u jeku pandemije, na drugom kontinentu u jednoj zatvorenoj državi. Nekome zvuči suludo ali, ja sam preponosna na svoju hrabrost da takvu odluku donesem i realizujem.
S obzirom da je ovo prvo putovanje sa bebom, iziskivalo je neke dodatne pripreme u odnosu na to kada putujem sama. To podrazumeva da se napravi dobar plan i da se u obzir uzmu stavke kao što su hrana za bebu, putna apoteka, kozmetika, stvari za higijenu i garderoba. Dakle jedan kofer više. O prtljagu za dete naročito morate voditi računa ako putujete avionom. Pa u zavisnosti od toga da li idete čarter letom, redovnom linijom ili sa lou kost kompanijom se i pakujete. Kolica je dozvoljeno uneti na bilo koji let, ali ako ih ne predajete kao čekirani prtljag, potrebno je da budu sklopiva i da ulaze u kalup koji stoji na aerodromu. Beba nema pravo na dodatni kofer i najčešće sedi roditeljima u krilu. Tako je na čarter letovima jer deca do dve godine ne plaćaju kartu. Kod lou kost kompanija beba najčešće plaća takse, imate pravo na ručni prtljag za nju, kolica i postoji opcija da doplatite sedište za bebu.

Putovanje u vreme pandemije pakovanje
Radost pakovanja

Kako izgleda putovanje u doba pandemije?

Novina u odnosu na vreme pre pandemije je potreba da se informišete o epidemiološkoj situaciji zemlje u koju putujete, obavezno uzmete zdravstveno osiguranje sa kovid pokrićem, ponesete maske na sam let a brige ostavite kod kuće.

Na aerodromu 
• Za ulazak u mnoge države neophodno je zdravstveno osiguranje sa kovid pokrićem. Taj dokument su proveravali na čekiranju u Beogradu, ali i po sletanju u Hurgadu. Ovo osiguranje pokriva sve troškove bolničkog lečenja i terapiju ukoliko se pojave simptomi, ali ne pokriva troškove karantina i preventivnog testiranja.
• Na aerodromu se svakom putniku meri temperatura i ako je povišena, ne može ući u avion.
• Maske su obavezne i na aerodromu i u avionu (mala deca su izuzeta od ovog pravila)
• Staro, ali za mene novo pravilo je da ukoliko putujete sa bebom imate prioritet prilikom ukrcavanja u avion.

Putovanje u vreme pandemije na aerodromu
Aerodrom Nikola Tesla

Na destinaciji 
• Za ulazak u mnoge države potreban je negativan PCR test i to će proveravati na aerodromu. Nama u avgustu za Egipat nije bio potreban, ali situacija se menja iz dana u dan i ako je naša država danas na zelenoj listi ne znači da će i sutra biti.
• Maske na destinaciji nisu bile obavezne za turiste, ali se preporučuju u taksiju, prodavnicama, suvenirnicama. Po izlasku sa aerodroma možete skinuti masku i zaboraviti na nju deset dana.
• Novina je da svi zaposleni u rizortima nose maske i drže distancu.
• Prilikom svakog ulaska u restoran gostima se meri i evidentira temperatura kao i broj sobe.
• Usluga u Egiptu je na bazi švedskog stola, s tim da hranu od ove godine sipaju zaposleni.
• Ono što nije novina jeste da Egipćani gosti ne drže distancu. Bukvalno dišu jedni drugima za vrat u redovima za hranu, pa sam ja najčešće nosila masku dok čekam red.
• Na destinaciji će najviše uživati upravo beba, osim što će biti u centru pažnje jer je bele puti, svi će se truditi da ugode, izadju u susret, igraju se sa njom ( u početku mi je bilo čudno ali sam se ubrzo navikla i potpuno zaboravila na koronu).

Putovanje u vreme pandemije Egipat
Rajsko ostrvo – Egipat

Kolike su šanse da se zarazimo tokom leta?

Ovo je postalo veoma važno pitanje koje svaki pojedinac, s pravom, postavlja ukoliko ima nameru da putuje. Iako su postojali predlozi da se na letovima ne popunjavaju svi kapaciteti, odnosno da srednje mesto ostane prazno, to za sad nije slučaj, bar kada je o čarter letovima reč. 

Putovanje u vreme pandemije avion
Putovanje avionom u vreme pandemije

Istraživanja su pokazala da su šanse da se zarazimo, ako tokom tokom leta nosimo maske, svedene na minimum. U ventilacionom sistemu aviona postoje hepa filteri koji na svakih 3-4 minuta u potpunosti zamene vazduh u kabini. Ako zaražena čestica i dospe u vazduh, filteri ne dozvoljavaju aerosolima da se zadrže dovoljno dugo da bi vas zarazili. Ovo zvuči ohrabrujuće, zar ne?
Putovanje sa detetom u doba korone se ne razlikuje mnogo u odnosu na normalnu situaciju. Osim, u vašoj hrabrosti da zažmurite na sve pridike okoline i pratite svoj osećaj.

Zašto putovati sa malim detetom?

Iz prethodno navedenog jasno je da sam pobornik da se deca od malih nogu vode na putovanja. S druge strane postoje roditelji koji na putovanja i ne pomišljaju dok su deca mala. I to je sasvim u redu.
Za kraj navešću bar pet razloga ZA:
1. Izlaskom iz zone komfora na putovanjima, odrasli postaju fleksibilniji i otvoreniji za mnoge poduhvate. Slično je i kod dece, uče da se prilagođavaju na novo okruzenje a da im to ne izaziva stres. Zato će se u određenim okolnostima u odraslom dobu bolje snalaziti u odnosu na decu koja nisu prošla takva iskustva.
2. Ogroman je benefit i podsticaj za emocionalni razvoj deteta. Iako se ono tog letovanja/putovanja kada odraste neće sećati, momenti koje doživi na putovanju će ga nesvesno oblikovati.
3. Postaće tolerantnija osoba ako se od malih nogu susreće sa ljudima različite boje kože, jezika, religije i načina života.
4. Blagotvoran uticaj mora na zdravlje deteta. U poslednje vreme svedoci smo koliko se piše i priča o važnosti vitamina D, u lečenju ali i prevenciji virusa. Svi znamo da organizam ovaj vitamin dobija upravo od Sunca.
5. I za kraj, ostavila sam najvažniji razlog a to je vaša sreća kada vidite njegov/njen osmeh i neizmernu radost dok sedi u plićaku i igra se sa peskom.

Putovanje pandemija Egipat
Uživanje u plićaku
…i sa drugarima

Kada su svi uslovi ispunjeni nema razloga da svojoj porodici ne priuštite desetodnevno zadovoljstvo i uživate u vašem prvom zajedničkom letovanju, pa čak i u vreme globalne pandemije.

Leave a Comment on Putovanje sa bebom u vreme pandemije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *