Vojvodina je mnogo više od obične beskrajne ravnice, čak i nama koji smo odrasli južno od Save i Dunava.

Biti Vojvođanin je privilegija. Nepregledna žitna polja odišu spokojem. Njeni gradovi raskoši, zaostalom iz nekih davnih vremena kada je ovim područjem vladala Marija Terezija. Ugarsko nasleđe se može videti na svakom koraku. Prvenstveno na arhitekturi koja, kada kročim u neki vojvodjanski grad, stvara utisak da sam u Srednjoj Evropi. Pretpostavljam da me u Vojvodini to najviše i impresionira.

U tekstu koji sledi pripremila sam vam pet predloga kako da provedete pet vikenda u Vojvodini. Verujem da će vam se dopasti.

1. Subotica i jezero Palić su jedan sasvim drugačiji svet u kome se govori srpski jezik.
Ovaj izlet sam stavila pod brojem jedan, s razlogom. Na pitanje „Šta videti u Srbiji?“ uvek dajem odgovor: „Palić i Subotica, pa sve ostalo!“.
O arhitekturi secesije imam da kažem „Woow“, isto to mogu da kazem i za Suboticu. Grad nad gradovima u Vojvodini. Ako je Subotica raj za oči, onda je Palić za dušu. Mirna oaza i, iako kupanje u jezeru nije preporučljivo, sinonim za pravi odmor. Kupati se možete na bilo kom jezeru u Srbiji, ali nigde nećete imati priliku da šetate u tišini (bez treštanja muzike iz obližnjih kafića, načičkanih uz obalu) okruženi izuzetnim secesionističkim građevinama. O Paliću sam već pisala a ceo tekst možete pročitati ovde.
Bonus savet – u Subotici ne propustite unutrašnje razgledanje Gradske kuće i vidikovac na njenom najvišem tornju.

Subotica palata Rajhl
Subotica
Vojvodina Palić
Palićko jezero

2. Zrenjanin i okolina
Daću vam bar tri razloga da se uputite ka Srednjem Banatu. Prvi je njegov najlepši i najveći grad Zrenjanin, drugi prirodni rezervat Carska bara a treći Kaštel Ečka.
Zamislite vikend u kom se budite i obedujete u aristokratakom ambijentu dvorca starog 200 godina. Koračate hodnicima kojima su defilovali ugledni plemići i dame tog vremena.
Ako tome dodate posetu Banatskom Amazonu, ugođaj će biti potpun. Zbog biološke raznovrsnosti i specifične prirode Carsku baru porede sa Amazonijom.
Ovo je izlet u kome se spajaju prošlost i sadašnjost, netaknuta priroda Carske bare sa srednjoevropskom arhitekturom Zrenjanina.

Zrenjanin
Kaštel Ečka

3. Vršac i okolina
Septembar je za grožđe i vinograde. Prema tome, nemamo dilemu u koje doba godine i zašto treba da dođemo u ovaj banatski grad.
Osim po nepreglednim poljima vinograda na padinama Vršačkih planina, poznat je i po Vršačkoj kuli, manifestaciji Grožđebal, zatim najvišoj tački Vojvodine, Guduričkom vrhu (641m), manastiru Mesić, farmaceutskoj kompaniji Hemofarm i vetru. Čini mi se da vetar stalno duva, što su nam potvrdili i pojedini stanovnici.
Vršac jeste simpatičan grad, ali biću iskrena i reći da mu fali reka. U svakom slučaju, dobar je izbor za vikend putovanje. Jedan dan posvetite šetnji i razgledanju grada, drugi prirodi. Na Vršačkim planinama vas čekaju prelepi vidikovci sa kojih se pružaju pogledi na tepih od banatskih oranica i Karpate u daljini. S obzirom da se ne nalazi na raskrsnici puteva, Vršac nije mesto u koje se svraća usput, u njega se dolazi sa namerom. U septembru!

Vojvodina Vršac
Vršac
Vojvodina Mesić Manastir
Manastir Mesić

4. Novi Sad, Sremski Karlovci i Fruška gora
Ako živite u Srbiji, malo je verovatno da nikada niste bili u Novom Sadu. I pored te činjenice, stavljam Srpsku Atinu na spisak, prvenstveno jer se u okolini nalaze mesta kao što su Sremski Karlovci, banja Vrdnik i Fruška gora.
Sremski Karlovci pored monumentalnih zdanja u samom centru, imaju jedan od najlepših vidikovaca sa pogledom na Dunav. Meni sasvim dovoljno! Niti manjeg mesta niti lepšeg grada.
Jedan dan predlažem da posvetite obilasku fruškogorskih manastira. Za ovu planinu kažu da je srpski Atos (Sveta gora). Razlog je broj manastira, ovde ih je čak 16! Najpoznatiji su Veliko i Malo Hopovo, Remeta, Krušedol, Grgeteg, Šišatovac, Jazak, Fenek i dr. Bez obzira da li ste vernik ili ne, njihova istorija, likovna lepota i duhovni značaj za naš narod, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Novi Sad

5. Dvorci Vojvodine
I za kraj dajte sebi priliku da se na par dana teleportujete u neku drugu epohu. U vreme kada su u dvorcima širom Vojvodine živele aristokrate, plemići i bogati veleposednici, a balske dvorane služile svrsi.
Vojvodina broji više od 70 dvoraca i vila, koji su građeni u periodu od 17. do 20. veka u različitim stilovima (barok, klasicizam, secesija). Neki su renovirani i pretvoreni u hotele, neki ruine obrasle korovom i prepuštene zubu vremena, ali se njihova raskoš itekako može naslutiti. Svima im je zajedničko da su čuvari porodične istorije, svedoci intiga i da plene lepotom.
Najčuveniji su dvorci porodice Dunđerski (Kulpin, Fantast i Sokolac), zatim Kaštel Ečka, dvorac porodice Špicer, Kapetanovo, vila Stanković i dr.
Za koje god da se odlučite mislim da nećete pogrešiti.

Vojvodina dvorac Fantast
Dvorac Fantast
Vojvodina dvorci
Dvorac Kulpin

Nadam se da sam ovim predlozima uspela da vas inspirišem da malo bolje istražite našu lepu Vojvodinu.
U tekstu sam navela samo neke smernice, ali, naravno da vašu rutu možete prilagoditi sebi i svojim afinitetima.

Leave a Comment on Pet ideja za vikend u Vojvodini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *