Kolmar je bio jedna od onih velikih putničkih, na momente, nedostižnih želja sve do januara 2022. godine.

Što se mene tiče, mogu reći da sam tek sa 35 godina kročila u grad koji je kao iz bajke. Slažem se da postoje Diznilendi, čija je svrha da nam dočaraju bajke, ali isto tako verujem da mi nikakve emocije ne bi izazvala poseta takvoj veštačkoj tvorevini. 

Bajkovite ulice

Kolmar je druga priča. Njegovi stanovnici žive magiju, kada ujutru izađu po hleb i kroasan, odu na nedeljnu misu ili jednostavno pogledaju kroz prozor. Popločane ulice, stotinama godina stare kuće sa gredama i raznobojnim fasadama posetiocu odaju utisak da je grad zaspao u nekom davnom vremenu. Ima tu i kitnjastih detalja, ali oni savršeno pašu uz francusko-nemački šarm. Ničega nema previše, a šarene kuće vas prosto mame da ih sagledate kroz objektiv kamere.

Tipične alzaške kuće

OSNOVNE INFORMACIJE

Kolmar je grad u severoistočnoj Francuskoj, u regiji Alzas. Iako se na prvi pogled čini da je mali, zapravo je drugi najveći grad regije posle Strazbura. Glavni je grad departmana Gornja Rajna (Haut Rhin) i u njemu živi blizu 70.000 ljudi, dok sa okolnim selima broji čak 120.000.

Smešten je u podnožju planine Vogezi, na rečici Lauh koja je kanalima povezana sa rekama Il i Rajnom. 

Klima ovog područja je veoma pogodna za gajenje vinove loze. Kolmar je drugi najsušniji grad u Francuskoj, prosečno se godišnje izluči svega 550 mm kišnog taloga. 

ISTORIJA 

Prvo što će vam upasti u oko kad dođete u Kolmar je arhitektura, netipična za Francusku. S obzirom na to da je pogranični grad (Nemačka je na nekoliko kilometara) često je menjao vladare. Osnovan je u 9 veku, da bi ga u 17. zauzeo Luj XIV. Nakon Pruskog rata pripao je Nemačkoj, posle Prvog prelazi u francuske ruke. Za vreme Drugog svetskog rata ponovo je okupiran od strane Nemaca i najzad, po završetku istog vraćen Francuskoj.

Stoga ne čudi zašto su po gradu vidljivi tragovi nemačkog jezika, kulture i arhitekture.  Čitavo gradsko jezgro pod zaštitom je države i slobodno možemo reći da je Kolmar muzej na otvorenom.

Kolmar

Kolmar

Arhitektura u Kolmaru

KAKO STIĆI?

Najbrži i najjeftiniji način da iz Srbije dodjete do Kolmara jeste preko aerodroma EuroAirport Bazel-Miluz-Frajburg. Direktnom linijom Wizz air-a ovde ste za manje od dva sata, a povratne karte možete naći za svega tridesetak evra. S obzirom na to da se aerodrom nalazi na tromeđi Nemačke, Francuske i Švajcarske, koriste ga sve tri zemlje a sa aerodroma postoje izlazi ka svakoj od njih. Sam aerodrom se nalazi na teritoriji Francuske u gradiću Sen Lui, odakle saobraćaju vozovi ka Kolmaru i Strazburu, ali i ka Bazelu. Vozne karte je najbolje kupiti online, preko sajta Omio gde se mogu naći za 5 evra po osobi. Što se tiče prevoza od i do aerodroma, budite bez brige, ovo je Evropa i sve funkcioniše besprekorno.

Kolmar Železnička stanica
Železnička stanica u Kolmaru

Najbolje vreme za posetu je tokom letnjih meseci, a najlepši je u decembru, kada je svaki kutak grada okićen, a svaki trg – božićni vašar. Međutim, meni je prijao i ovako prazan, u januaru. Imala sam utisak da je samo moj. 

ZNAMENITOSTI KOLMARA

Kad bih vam rekla da je Kolmar uz Pariz jedan od najposećenijih gradova u Francuskoj, teško da biste mi poverovali. U poslednje vreme nezaobilazan je na turističkim brošurama Francuske i iz godine u godinu beleži rekordan broj posetilaca. Činjenica da je njegova replika izgrađena u Maleziji, nedaleko od Kuala Lumpura dovoljno govori o popularnosti Kolmara u svetu. 

U Kolmar posetioci ne dolaze da bi videli remek dela velikih umetnika, ni antičke građevine, u Kolmar se dolazi po malo magije. 

Kolmar

To naravno ne znači da ovaj grad nema šta drugo da ponudi osim ukrašenih kuća i božićnog vašara. Kolmar se može pohvaliti brojnim kulturnim i gastronomskim sadržajima. Nije preplavljen jeftinim kineskim suvenirima, ni restoranima brze hrane, dominiraju restorani sa francuskim specijalitetima i zanatske radnje.

CRKVE 

Od verskih znamenitosti izdvojila bih Crkvu Svetog Martina – gotičko znanje iz 13. veka i najvišu građevinu istorijskog jezgra, zatim protestantsku crkvu Svetog Mateja i Dominikansku crkvu sa manastirom. Imali smo priliku da prisustvujemo nedeljnoj misi u Crkvi Svetog Martina i osećaj je neverovatan. 

Kolmar crkve
Crkva Svetog Martina
MUZEJI 

Ako ste se obreli u Kolmaru ne smete propustiti da vidite i njegove muzeje. Najznačajniji je Muzej Unterliden u kome se nalaze eksponati i umetničke zbirke od neolita pa do savremene umetnosti. Najveći broj posetilaca dolazi da vidi Grinevaldov Izenhajmski oltar, najsvetlije i najlepše delo nemačke renesanse iz 16. veka. 

Vredni pomena i vremena su Muzej Frederika Bartoldija i Muzej igračaka (naročito ako dolazite sa decom).

Kolmar je rodno mesto znameniitih Francuza kao što su Zorž Ežen Osman – kraljevski urbanista Pariza i Frederik Bartoldi, vajar čije najpoznatije delo Kip slobode krasi ulaz u njujoršku luku. Nemački pesnik Ernest Štadler, takođe je rođen u Kolmaru, u advokatskoj porodici. Kad smo kod Bartoldija na Trgu Šest crnih planina možete videti njegovo delo, fontanu Roeselman iz 1888. godine, dok su po ulicama raspoređene trouglaste pločice sa motivom Kipa slobode. 

Fontana Roeselman

Šetajući kaldrmisanim ulicama nailazimo na neobične i stare kuće koje su simboli Kolmara. Najstarija je Adolf Maison, sagrađena 1350. godine, zatim La Maison des Tetes – Kuća glava neobična zbog fasade na kojoj se nalazi 106 maski/glava i Pfister Maison koja potiče 16. veka i koja meni, zbog kule, drvene galerije i detalja, izgleda najstarije.

Kolmar
Adolfova kuća
Kolmar
Kuća glava
Kolmar
Pfisterova kuća

Stara zgrada Carine – Koifus imala je istaknutu ulogu u ekonomskom životu Kolmara. Ona je ujedno i najstarija javna zgrada, nekad se u njoj vršio utovar i istovar robe koja se uvozila, danas služi kao prostor za razne manifestacije i priredbe.

Stara carinarnica

Kada od Koifusa krenete ka Maloj Veneciji dolazite do zgrade tržnice (Marce couvert) iz 19. veka. Reč je o zatvorenoj pijaci gde možete kupiti voće, povrće, sireve i razne lokalne proizvode. U neposrednoj blizini tržnice nalaze se Kožarski i Ribarski kvart koji su izuzetno živopisni i koje ćete poželeti da ovekovečite kamerom. 

Kolmar
Ribarska četvrt
Kožarska četvrt

MALA VENECIJA

Ili La Petite Venise kako je Francuzi zovu najfotogeničnija je četvrt Kolmara. Ime Mala Venecija nosi jer se nalazi na kanalima rečice Lauh. Uz kanale, jedna do druge, nanizane su kuće raznobojnih fasada, sa drvenim gredama i šarenim roletnama u čijem prizemlju su restorani, suvenirnice i zanatske radnje. 

Najlepše fotografije nastaju sa mostova Tuner i Sen Pjer pa pretpostavljate da je tu i najveća gužva jer svi žele uspomenu sa ovakvom pozadinom. Mi smo imali tu sreću da smo došli u vreme kada nije tiristička sezona i napraviti dobru fotografiju bez ljudi, nije bio neki izazov. 

Kolmar Mala Venecija
Mala Venecija
ALZAŠKA KUHINJA

Kada se umorite od šetnje ovim bajkovitim gradićem predlažem da sednete u neki restoran ili vinski bar i isprobate alzaške specijalitete i nadaleko čuveno vino. Alzaška kuhinja je vrlo slična nemačkoj, što znači da se dosta konzumira svinjsko meso. Flamkuhen (nešto poput pice) i kupus ribanac sa kobasicom kuvan u sosu od belog vina sa senfom pravi su delikatesi. 

Slatki restorani širom grada

Kolmar je posećen tokom cele godine ali u vreme praznika zrači posebnom energijom.

Najjači utisak mi je kreativnost vlasnika i to kako ukrase svoje kuće za praznike (a neki i preko cele godine). Valjda kad živiš u takvom gradu nije ti teško da dodaš samo malo magije i napraviš bajku. Čak i gradske vlasti inspirišu meštane da se potrude oko ukrašavanja tako što organizuju takmičenje za najlepše okićenu kuću, balkon i prozore, najlepši izlog i najlepšu tržnicu.

Detalji sa balkona

Popločane ulice, mali trgovi, kanali i mostovi, šarene kuće sve to čini ličnu kartu drugog najvećeg grada u Alzasu. Mi smo u njemu proveli četiri nezaboravna dana tokom januara i nepovratno se zaljubili, a vama ostavljam da izaberete u kom periodu godine biste želeli da doživite kolmarsku bajku. 

 

 

1 komentar na Kolmar – gradić iz bajke

One Reply to “Kolmar – gradić iz bajke”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *