Vojvodina je mnogo više od obične beskrajne ravnice, čak i nama koji smo odrasli južno od Save i Dunava. U tekstu koji sledi dajem pet preporuka kako da provedete vikend u Vojvodini.

 

Putovanje sa bebom u vreme pandemije

Poslednjih nekoliko meseci vrlo aktuelna tema jeste bezbednost putovanja u doba korone. Od samog početka pandemije nijednog trenutka nisam dovodila u pitanje želju i spremnost da odem na letovanje sa jednogodišnjom bebom.

Vojvodina je mnogo više od obične beskrajne ravnice, čak i nama koji smo odrasli južno od Save i Dunava. U tekstu koji sledi dajem pet preporuka kako da provedete vikend u Vojvodini.

Zagajička brda - predeo iz mašte

Ograničene mogućnosti za putovanja u inostranstvo uticale su na to da počnemo otkrivati skrivene kutke naše zemlje. Jedna od destinacija do koje su ovoga proleća, leta, a sad i jeseni, svi putevi vodili (pored Golubačke tvrđave, Banjske stene i Pačir banje) jesu i Zagajička brda.

Bezbednosna situacija u letovalištima je mirna ali se turistima savetuje da slede uputstva.  Izbegavati masovna okupljanja, demonstracije, naročito biti oprezan u blizini vladinih i religioznih objekata zbog eventualnih terorističkih napada. Ne preporučuju se ekskurzije u pogranične oblasti sa Libijom, Sudanom jer postoji mogućnost otmice.

Egipat - odmor u zemlji faraona

Jednima je asocijacija na Egipat letovanje u raskošnim rizortima, drugima faraoni, piramide i neverovatna istorija. Ako volite pasivan odmor, dobrodošli! Ako želite avanturu i istraživanje, dobićete i to, pod uslovom da nije pandemija. Egipat je i jedno i drugo. Spoj luksuznog odmora sa bogatom istorijom.

 

Palićko jezero - vojvođanska oaza mira

Na krajnjem severu Vojvodine, 8 km od Subotice smešteno je naše najveće prirodno i jezero sa najdužom turističkom tradicijom u Srbiji - Palićko.

 

Skijatos - zeleni biser Egeja

Dobrodošli na biser Sporada - Skijatos, zeleno ostrvo prošarano zlatnim plažama u čijem središtu blista elegantni glavni grad. Ostrvo koje me na prvi pogled nije oborilo s nogu kao neka druga u Grčkoj, ali jeste svojim šarmom učinilo da poželim da mu se u budućnosti vratim. 

 

Zašto se iznova vraćamo u Grčku?

Poslednjih nekoliko dana Grčka je ponovo aktuelna. Nažalost, zbog loših vesti koje nam stižu. Umesto da sa radošću pakujemo kofere, ovo leto biće nešto drugačije. Za sve one koji su kao i ja zaljubljeni u ovu mediteransku zemlju, te vesti znače nepovratno srušene snove.

 

Santorini - ostrvo sa razglednice

Najprepoznatljivija slika Grčke u svetu upravo su crne vulkanske stene Santorinija sa plavo-belim kućama i beskrajno morsko plavetnilo u pozadini. Pravi prizor sa razglednice. 

Sakura - svest o prolaznosti

Sakura predstavlja cvet japanske trešnje i simbolizuje lepotu, buđenje i prolaznost. Ovaj nežni cvet simbol je lepote žene, ali i života samuraja koji je upečatljiv i kratak.

 

Beogradske ulice jednog drugačijeg proleća

Pre nešto manje od dva meseca život u mom gradu je stao. Sve što nam se činilo nemogućim postalo je realnost. Beograd,  prohladna sredina marta, pokoje procvetalo drvo stidljivo zamiriše, nagoveštavajući dolazak proleća.

Krit - letovanje na najjužnijem grčkom ostrvu

Najveće, najsunčanije i najjužnije grčko ostrvo u beskraju Sredozemlja.
Kolevka najstarije evropske civilizacije.
Ostrvo kulture i avanture, kosmopolitsko mesto gde se prošlost i sadašnjost prepliću uvlačeći vas u sopstvenu mrežu.
Jednom rečju Krit.

 

Siros – čarolija u srcu Kiklada

Kao velikom zaljubljeniku u putovanja i mediteranska ostrva, cilj je bio posetiti ih u što većem broju. Pre 5 godina započela sam svoju ekspediciju, pohod na ona, po mom mišljenju, najlepša. Nakon Majorke, Sicilije i Krita na red su došli Kikladi. Bajkovita plavo-bela Grčka i ostrvo Siros.

 

Ja sam Ljiljana Đuričić, po zanimanju master GEOGRAF, u duši večiti PUTNIK i AVANTURISTA, zaljubljenik u PRIRODU i divnu PLANETU na kojoj egzistiramo.
Dobrodošli u moj svet putovanja, mesto gde možete saznati nešto više o destinacijama koje sam posetila a koje su na mene ostavile najjači utisak.