Jednima je asocijacija na Egipat letovanje u raskošnim rizortima, drugima faraoni, piramide i neverovatna istorija. Ako volite pasivan odmor, dobrodošli! Ako želite avanturu i istraživanje, dobićete i to, pod uslovom da nije pandemija.
Egipat je i jedno i drugo. Spoj luksuznog odmora sa bogatom istorijom.

Egipat piramide
Piramide u Gizi

Ja sam neko ko sebe ne može da zamisli na pasivnom letovanju, ali, zbog globalne situacije bila sam primorana na jedno takvo. Planovi koje sam pravila, iz meseca u mesec su se menjali. Kao, uostalom, i čitavoj populaciji tokom ove godine. Prilagođavamo se, učimo da živimo sa neizvešnošću i da uzimamo ono što nam se nudi u datom momentu. Birala sam između dve opcije, Turske i Egipta. Odabrala sam drugu.

Egipat

Večernji let. Nakon nešto više od tri sata približavamo se Hurgadi. Uzbuđena sam. Prvi put ću kročiti na drugi kontinent, videti pustinju i kupati se u Crvenom moru. I sve to sa svojim malim dečakom. 
Izlazimo iz aviona, zapahjuje nas prijatno topao vazduh. Prvi susret sa modernim aerodromom i profesionalnim službenicima odaje utisak da se radi o razvijenoj i uređenoj državi gde se lepo živi. To je jedna strana, drugu ćemo upoznati vrlo brzo.

Hurgada aerodrom
Aerodrom u Hurgadi

Egipat je država kontrasta. Za moja shvatanja, surovih razlika. Luksuzni rizorti za turiste s jedne, i siromaštvo lokalnog stanovništva s druge.

 Osnovne informacije o Egiptu

Iako uživam u pisanju, ovde neću naširoko raspredati o istoriji i znamenitostima jer nisam imala priliku da ih posetim. Samo ću u osnovnim crtama predstaviti kolevku najstarije afričke civilizacije.

Hram kraljice Hatšepsut

Egipat je transkontinentalna država, što znači da se prostire na dva kontinenta. Zahvata krajnji severoistok afričkog kopna i Sinajsko poluostrvo u Aziji. Prostire se na površini od 1milion km2.
Najveći deo Egipta (90%) prekriva pustinja. Na zapadu je Libijska, na jugu, na granici sa Sudanom Nubijska, dok talasi Crvenog mora zapljuskuju Arabijsku pustinju na istoku.

Egipat Sahara
Sahara

Najviše planine su Džabal Katarina (2637m), koja se nalazi na Sinajskom poluostrvu, kao i Džabal Musa gde je po predanju Mojsije primio 10 božjih zapovesti.
Klima je suptropska, odlikuju je topla leta, blage zime i mala količina padavina. Vrućinu, na momente nemilosrdnu, podnošljivijom čini severni vetar koji konstantno duva. Kažu da su najprijatniji meseci za posetu Egiptu oktobar i maj. Mi smo bili krajem avgusta i početkom septembra, i da, toplo je (38-41°C) ali ne može da se uporedi sa paklenih 35° u Beogradu. Vlažnost vazduha je niska, tako da je vazduh suv i vrućina se lakše podnosi.

Reka Nil

Cela istorija države Egipat, počev od najranijih dana do danas, vezana je za Nil. Možda i najstarija svetska civilizacija nastala je 3100 godina pre naše ere u dolini ove reke. U zalog budućim naraštajima ostavila je arhitektonsko blago neprocenjive vrednosti.
Retko gde ćete biti u prilici da posetite jedno od sedam svetskih čuda antike (Piramide u Gizi), plovite Nilom i istovremeno se divite hiljadama godina starim hramovima i grobnicama faraona (Dolina kraljeva).

Egipat Nil
Reka Nil

Još davno je grčki filozof Herodot rekao da je Egipat dar Nila. Zbilja, za Egipćane ova, po dužini druga reka u svetu, predstavlja život. Sva poljoprivredna proizvodnja koncentrisana je u njegovoj dolini. Od blizu 100 milona ljudi, 97% živi uz Nil, dok je u delti, sa svojih 17 miliona stanovnika, smešten glavni i najveći grad Kairo.

Egipat Kairo
Glavni grad – Kairo

Crveno more

Ono zbog čega mnogi dolaze u Egipat jeste toplo, čisto more i bogat podvodni svet.

Egipat podvodni svet
Podvodni svet Crvenog mora

Crveno more, ustvari, predstavlja zaliv Indijskog okeana koji duboko zalazi u kopno i deli Afriku od Arabijskog poluostrva. Prirodno je, preko moreuza Bab el Mandeb povezano sa Indijskim okeanom, a od 1869. prokopavanjem Sueckog kanala postoji morska veza i sa Sredozemnim morem.
S obzirom na činjenicu da leži u suptropskom pojasu, gde su temperature preko cele godine visoke, morska voda je jako prijatna i topla. Prosečna temperatura vode u letnjim mesecima iznosi 28°, što je odlično za decu i zimogrožljive osobe. Meni je prijalo, ni previše topla, da ne moze da rashladi na afričkih +40°, ni hladna, da je potrebno prilagođavanje tela pre plivanja. Baš kako treba.
Kada je salinitet u pitanju, sa 42 promila Crveno je najslanije more na svetu. Mrtvo more iako nosi naziv more, to zapravo nije. Reč je o veoma slanom jezeru.
Salinitet je direktna posledica visokih temperatura, velikog isparavanja morske i slabog priliva slatke vode (mali broj pritoka).

Crveno more

U priobalju more ima lepu tirkiznu boju, a naziv CRVENO se dovodi u vezu sa postojanjem crvene alge cyanobacteria, koja živi ispod površine vode i u vreme cvetanja daje crvenkasti pigment.

Hurgada

Egipat ima dva poznata letovališta, Hurgadu i Šarm el Šeik. Šarm el Šeik je mondensko letovalište na Sinajskom poluostrvu. Ovde odsedaju oni sa nešto dubljim džepom (ako je to uopšte potrebno za letovanje u Egiptu). Dok je turistička regija Hurgade smeštena na zapadnoj obali Crvenog mora, oko 450 km južno od Kaira. Sam grad Hurgada se sastoji iz tri dela i to su El Dahar na severu, Sakala u sredini i El Memša na jugu.
El Dahar je administrativni centar i najstariji arapski deo grada. S obzirom da je naseljen lokalnim stanovništvom, zadržao je orijentalni duh.
Nismo zalazile ovde jer važi za nebezbedan kraj. Znam da neke naše turistkinje jesu išle na sukove (pijace) u El Daharu i da nije bilo problema. Mi smo se držale Sakale i El Memše.
Sakala je spoj tradicionalnog i modernog. Tu se nižu radnje, restorani domaće kuhinje, suvenirnice, s jedne i hoteli sa druge strane. Za moj ukus previše bučno i haotično.
El Memša je novi moderan kraj Hurgade sa prostranim šetalištem i luksuznim hotelima. I ovde se nalaze restorani, ekskluzivne radnje, marketi ali je dosta mirniji u odnosu na Sakalu.
Iako je za Egipat opšte poznato da je sigurnost pod znakom pitanja, mi smo slobodno šetale sa bebom i nijednog momenta se nismo osetile nebezbedno. 

Smeštaj u turističkoj regiji Hurgade

Što se smeštaja tiče postoji nekoliko opcija, u zavisnosti od toga šta preferirate. Hoteli u Sakali su dobri za one koji žele da budu u centru grada i da uveče izlaze u šetnju. U pitanju su za nijansu skromniji hoteli od onih na Memši. Ukoliko želite da budete potpuno izolovani od gradske vreve onda birajte rizorte duž puta za Safagu ili u zalivima Soma bay i Makadi bay. 

Hotelski kompleks Long Beach

Plaže u hotelima van grada su prostranije i slove za lepše.
Mi smo upravo iz tog razloga izabrali resort van grada i bili smo zadovoljni. Na prvom mestu uslugom.

Budite spremni na to da ćete svuda davati bakšiš. Ne zato što to neko od vas traži ili očekuje, već zbog toga što na neki način želite da pomognete tim ljudima i uzvratite im za njihovu ljubaznost i osmeh. U svako doba dana srdačno će vas pozdraviti i osmehnuti se. Nije li osmeh najdragoceniji poklon koji nekome možemo dati i ulepšati mu dan? Meni su svaki od deset dana boravka ulepšavali. Svi zaposleni, počev od recepionera preko obezbeđenja, kuvara, konobara, poslužitelja, spasioca, sobara, baštovana do čistača bazena. Ogromno poštovanje i divljenje za osoblje koje na vrelih 40 stepeni vredno radi da bi gostima bilo ugodno. Što se mene tiče bila bih zadovoljna i sa mnogo manje, ali Egipat drži visoke standarde kada je u pitanju usluga. 

Prednosti i mane letovanja u rizortu

Posle deset dana boravka mogu jasnije da sagledam prednosti i mane letovanja u rizortu.
Kada su u pitanju prednosti na prvom mestu bih navela ljude koji tu rade, njihovu dostupnost i ljubaznost, od recepcionera, preko sobara, baštovana do kuvara i spasioca.

Spasilac i hotelsko obezbeđenje

Rizorti rade na principu usluge gde je sve uključeno, tako da nema potrebe da razmišljate o hrani i osveženju u toku dana. Ali bi trebalo da se informišete šta tačno podrazumeva ili ne podrazumeva all inclusive usluga (strana pića, sveže ceđene sokove, upotrebu saune, masaže, pranje veša i sl.)
Brojni su sadržaji za decu i odrasle tokom celog dana. Akva parkovi, bazeni, joga, fitnes, animatori za decu, večernji muzički programi i dr.

Hotelski bazeni

Odličan je izbor za one koji vole pasivan odmor, jer iz rizorta nema potrebe da izlazite deset dana.
To je ujedno i najveća mana sa moje tačke gledišta. Ograničenost na hotelsku plažu i kompleks. Kod odabira hotela lutrija je da li će plaža biti dobra. U Egiptu je dosta velika razlika između plime i oseke što znači da je najveći deo dana more plitko.

Hotelska plaža u vreme oseke

Mi smo imali sreće, pored glavne plaže gde je velika oseka, postoje još dve lagune sa dubinom od 3 metra i dok na otvorenom moru sa koralnim grebenom.

Jedna od dve lagune u okviru hotela
Dok sa koralnim grebenom

Egipatska kuhinja

Egipatska kuhinja kao i njena istorija datiraju iz drevnih vremena. Arheolozi su čak utvrdili da je u prošlosti hrana korišćena kao sredstvo plaćanja. Danas se u egipatskoj kuhinji mogu primetiti uticaji drugih kultura kao što su turska (baklava, kebab) i engleska (razni sirevi).
U ishrani dominira povrće, na prvom mestu mahunarke (pasulj, boranija, sočivo) zatim pirinač, paradajz, lisnato povrće. Meso se u zavisnosti od budžeta jede jednom ili dva puta nedeljno. Egipćani vole začine i obilno ih koriste u pripremi jela. 

Egipat začini
Egipatski začini

Najtipičnija jela su: fava (pire od pasulja), falafel (veganske ćufte od povrća), švarma (seckana piletina pržena sa povrćem), košari (kombinacija pirinča, sočiva, testenine i luka) i dr.

Kebab
Egipat falafel
Falafel

U okviru hotelske all inclusive ponude nalaze se ova ali i mnoga druga egipatska, kao i jela koja su prilagođena evropskim gostima. Jedina zamerka je mali izbor svežeg voća.
Većina hotela pored glavnog, poseduje i 2-3 a la carte restorana u kojima imate pravo da jedete po jednom u toku letovanja. Mi smo imali internacionalni, italijanski i mediteranski. Hrana i usluga su prvoklasni.

Izleti

Sve do sada posetu Egiptu nisam mogla da zamislim bez odlaska u Dolinu kraljeva, Kairo i Gizu. Ali, okolnosti su drugačije nego inače. Agencije nisu organizovale izlete koji podrazumevaju napuštanje turističke oblasti Hurgade, a za ulazak u Kairo i Luksor neophodno je bilo priložiti negativan PCR test. Ukoliko ste dovoljno avanturistički nastrojeni postoji mogućnost da se sa taksistom dogovorite da vas vozi do tih znamenitosti. Neki naši turisti su to radili. Taj vid avanture ne bih preporučila jer se u pitanje dovodi sopstvena bezbednost.
U skraćenoj ponudi izleta postoje Rajsko ostrvo, Orange bay, safari, ronjenje, plivanje sa delfinima, poseta velikom akvarijumu u Hurgadi i podmornica.
S obzirom da smo putovali sa bebom od godinu dana i da ne postoji mogućnost odlaska do Luksora i Kaira, odlučili smo se za izlet na Rajsko ostrvo.

Egipat Rajsko ostrvo
Paradise Island

Na preporuku prijatelja išli smo preko lokalne agencije Nur travel. Vlasnik je Mohamed, mladić koji je studirao u Srbiji i koji perfektno govori srpski jezik. Što znači da nema problema oko komunikacije i sporazumevanja jer su i vodiči na srpskom jeziku.

Rajsko ostrvo

Oko 09h je ukrcavanje na brod u marini Hurgada i nakon sat vremena plovidbe stiže se na Rajsko ostrvo.
Ustvari, ovaj naziv se odnosi na jednu prelepu plažu (Paradise Island) na ostrvu Gifton nadomak Hurgade.

Egipat Rajsko ostrvo
Rajsko ostrvo

Gifton je netaknuto ostrvo tirkizne, kao suza bistre vode i belih peščanih plaža. Pored Rajske, na ostrvu se nalaze još dve komercijalne plaže i to Orange bay i Mahmua.
Međutim, kada se iskrcate shvatite da ste sa kupanjem ograničeni na malu površinu, dok je najveći i najlepši deo ograđen. Jedan stariji gospodin sedi i čuva prolaz, pušta po nekoliko turista da naprave fotografije, ne i da se kupaju. Negde oko podneva, kad upekne i nema hlada za njegovu stolicu, on odlazi na pauzu. Taj trenutak je nekolicina nas iskoristila da zađemo malo dalje, slikamo se i okupamo u najsavršenijoj vodi koja postoji.

Privatni deo ostrva Gifton

Ako se dvoumite da li sa detetom na ovaj izlet, moje mišljenje je definitivno da. Vrućina se mnogo lakše podnosi na brodu, koji je uzgred bio veoma komforan, a na samom ostrvu postoje suncobrani od palminog lišća i oni prave debelu hladovinu.

Egipat Rajsko ostrvo
Nestvarne nijanse vode na ostrvu Gifton

Izlet podrazumeva i dva stajanja uz koralne grebene za snorkeling u trajanju od po 45 minuta.

Egipat koralni greben
Koralni greben

To je bilo fenomenalno iskustvo. Prvi put sam imala priliku da plivam između korala, posmatram i dodirnem raznobojne ribice koje plivaju oko mene.

Raznobojni živi svet Crvenog mora

Pre polaska, jedna od briga mi je bila da li ću imati hladovine za bebu i kako će podneti put brodom. Sve je proteklo savršeno, izlet nije naporan, tako da preporučujem.

Obilazak Doline kraljeva, Kaira i Piramida u Gizi ostavljam za neki naredni dolazak i drugačije okolnosti. Najvrednije uspomene koje nosim iz Egipta je sećanje na srdačne i nasmejane domaćine. Najbolji deo putovanja i jesu različiti ljudi koje upoznajemo. Kroz nekoliko godina možda neću moći da se setim svih ulica, restorana i trgova, tu su slike da me podsete, ali ću uvek pamtiti lica ljudi i osećaje koje su u meni budili.

I zato, dok se ukrcavam na let za Beograd dajem obećanje sebi da ću se vratiti.

 

2 komentara na Egipat – odmor u zemlji faraona

2 Replies to “Egipat – odmor u zemlji faraona”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *