Decembar.
Kao i svake godine, u vazduhu se oseti magija predstojećih praznika.
Kako bi bilo lepo da ove godine imamo priliku da zavirimo u neki božićni market širom Evrope. Ali, nemamo je.
Sve je isto, a opet toliko drugačije. Život je neprestano kretanje. Samo što mi se čini da se krećemo u pogrešnom smeru.
Ne pristajem da se naviknem na novu normalnost. Ne želim da se odreknem zagrljaja i bliskosti sa dragim ljudima, ni mogućnosti da u decembru uživam u romantičnim sajmovima po trgovima širom Evrope. 

magija praznika market
Božićni market

Ali, isto tako, neću da ovaj tekst bude žal zbog zatvorenih granica, već podsećanje na magiju okićenih gradova koja će nas sačekati i u godinama koje dolaze.
Decembarski adventi širom Evrope imaju dugu tradiciju. Sigurna sam da je većina vas imala priliku da se nađe u inostranstvu za vreme praznika. Kakav je to ugođaj! Za sva čula. Bajkovito šarenilo je melem za oči i dušu. Bez obzira na godine, probudi dete u svakom od nas. A nisu li dečija radost i osmeh nešto najiskrenije i najlepše što postoji?

Sećam se mog prvog susreta sa PRAGOM  pre desetak godina. Sećam se decembarske hladnoće koja ledi krv u žilama, i sebe dok opčinjeno posmatram grad koji blješti pod noćnim svetlima. Sećam se statue na Karlovom mostu, pored koje sam smrznuta stajala i govorila sebi da je to najmagičnije mesto koje moje oči videše.

Sećam se i topline oko srca dok sam hodala njegovim ledom okovanim ulicama. I mirisa trdelnika na Vaclavskom trgu. Medenjaka na Staromestskim namjestima.
Sećanja su mirisi. A decembar miriše na medenjake, kuvano vino, jabuke i cimet.

magija praznika prag
Prag u decembru

Osam godina kasnije opčinio me je novogodišnji BEČ. Nije mi bio prvi put da dolazim u taj grad, ali jeste bio naš prvi susret u zimu. I taj decembar na ulicama Beča za mene će uvek imati miris kolača i kuvanog vina.

magija praznika beč
Novogodišnji Beč

Od sredine novembra do početka januara bečki trgovi se pretvaraju u božićne vašare.
Bečki božićni sajam korene vuče iz 13. veka kada je car Albreht I siromašnim trgovcima dozvolio da, na uličnim tezgama, višak proizvoda prodaju bogatim građanima.
Bečki božićni sajam se ne održava na jednoj lokaciji već je raspoređen po čitavom gradu. Svakako je najpoznatiji onaj ispred Rathausa (Gradske većnice) i nosi naziv „Bečki božićni san“. Na oko 150 štandova možete naći sve što vam padne na pamet. Od unikatnih novogodišnjih ukrasa, rukotvorina, suvenira, preko punča, kuvanog vina, kulinarskih specijaliteta do poslastica kao što su krofnice, kolači, gumene bombone, vruća čokolada i drugo.

rathaus bec
Ukrasi ispred Rathausa

U parku ispred Rathausa nalazi se i verovatno najlepše klizalište u ovom delu sveta – „Bečki ledeni san“.
Pored ovog vašara čuveni su i božićno selo na trgu Marije Terezije, zatim marketi na Stefanplacu, Karlsplacu, Frajungu, kod Hofburga i ispred dvoraca Šenbrun i Belvedere.
Mislim da ne postoji mesto gde bih, u ovom trenutku, radije bila od Beča. Kočije, zamkovi, kolonade, parkovi, statue, barokne fasade, sve je obasjano hiljadama lampica i ceo grad je jedna bajka.

BRATISLAVU sam posetila u sklopu jednodnevnog izleta, iz Beča.
Vozili smo se kroz predgradje, smenjivali su se blokovi sivih komunističkih zgrada, govoreći o jednoj ne tako davnoj epohi kroz koju je ova država prošla.
Kako smo se bližili centru, komunističku arhitekturu smenjivala je barokna, ali i dalje nisam imala posebna očekivanja od ovog grada. Medjutim, čim smo kročili kroz Mihaljsku kapiju na kaldrmisane ulice starog grada i otpočeli šetnju postalo je jasno zašto je ovaj grad simbol germanske otmenosti.

bratislava
Bratislava

Možda nema aristokratsko držanje Beča, ali ova dunavska lepotica ima neodoljiv šmek manjeg grada. Došli smo joj u posetu na Badnji dan, ulice su bile tihe, opustele, lokali i tezge zatvoreni, ali mogla se naslutiti atmosfera koja inače vlada trgom.
Neko će reći običan srednjoevropski grad. Ja kažem: Bratislava je sve samo ne obična. Došla sam u nju bez velikih očekivanja a otišla bogatija za jedno treperavo osećanje.

Kad bih samo mogla da vratim vreme. Hodala bih satima, po hladnoći, dok me noge nose. Gubila se u lavirintu tezgica ispred Rathausa, išla stopama kraljeva kroz Bratislavu i praškim ulicama.
Sledećeg decembra biću pametnija i iskoristiti svaki trenutak, u, nadam se, Kolmaru, Strazburu ili Zagrebu.

magija praznika
Raznobojni ukrasi na štandu

Ovo je vreme kada sumiramo rezultate u godini na izmaku i pravimo planove za novu. Zato, hajde da verujemo da će nam 2021. doneti neke lepše mogućnosti. Pre tri godine, na ovaj dan, čula sam rečenicu „Putovanja su jedina stvar koju platite, a budete bogatiji!“ Od srca vam želim da u narednoj godini budete bogatiji iskustvima, a vaš pasoš pečatima.

3 komentara na Čarolija božićnih marketa

3 Replies to “Čarolija božićnih marketa”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *