Pre nešto manje od dva meseca život u mom gradu je stao. Sve što nam se činilo nemogućim postalo je realnost. Beograd,  prohladna sredina marta, pokoje procvetalo drvo stidljivo zamiriše, nagoveštavajući dolazak proleća. Još jednog u nizu koji ulice Beograda oboji mirisima i zvucima, pa hodamo lepršavim koracima.

Beograd Kalemegdan
Kalemegdan

Umesto cvetanja napupelog grada dobili smo tišinu. Nestalo je dečje graje iz parkova, katanci su stavljeni na škole, kejevi su opusteli a mi se u toj zloslutnoj tišini zatvorili i čekali. U čekanju brojali smo policijske časove, dane i nedelje.
Dok smo mi dremali, Beograd se probudio. Tako isti a opet drugačiji. Pozdravlja nas lepši i zeleniji nego ikad, čini mi se.

Beograd Hram Svetog Save
Hram Svetog Save

Dala sam sebi nekoliko sati da na miru uživam u mom Beogradu. Da besciljno lutam njegovim ulicama, posmatram fasade, cvetne terase i slušam zvuke muzike koja dopire kroz otvorene prozore. Zalazila sam u ulice u koje nisam nikada pre, osećala se kao turista u sopstvenom gradu (ono istina, trenutno samo ovde mogu da budem turista, ali ‘ajde 🙂). Hodala dokle me noge nose i pogled vodi.

Beograd Crkva Ružica
Crkva Ružica

Nedostajao mi je. Verujem da smo i mi njemu. Beograd nisu samo Kalemegdan, Knez Mihailova, Terazije, Košutnjak, Dorćol… Beograd su i njegovi ljudi. Otvorenog srca, nasmejani, užurbani, predusretljivi. Srećem ih takve na svakom koraku, bojažljivo šetaju, udišući svež prolećni vazduh. Vazduh koji nikad opojnije nije mirisao na slobodu. Znam da kao i ja, osecaju zahvalnost za sve što nam je dato a do skoro to isto uzimasmo zdravo za gotovo. Nestalo je one prepoznatljive užurbanosti ovoga grada. Usporili smo na trenutak, do nove prilike.

Beograd Beton hala
Beton hala

Šetajući dobro utabanim stazama, ali i nepoznatim ulicama Beograda, dobila sam inspiraciju za ovaj tekst. Kao odu divnom gradu u kome živimo. 

Da li su i vama nedostajale aprilske šetnje Knez Mihailovom, Njegoševom, drvoredi dorćolskih ulica, klupice u parku na Studentskom trgu i šarenilo Kalenić pijace?

1 komentar na Beogradske ulice jednog drugačijeg proleća

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *